19. Ascanio Displays

Oppitunnin aiheena on tutustua lisää erilaisiin tekniikoihin esitellä pieniä määriä kortteja ja samalla salata niiden seassa yksi tai useampia kortteja. Pääosa näistä tekniikoista tulee espanjalaiselta edesmenneeltä taikurimestari Arturo De Ascaniolta. Ascanio on korttitaikuuden legenda ja hän on yksi johtavista henkilöistä, joka aloitti taikuuden vallankumouksen espanjaa puhuvissa maissa 1950-1960 luvuilla kun hän ja hänen ystävänsä muodostivat pieniä opintopiirejä, jotka alkoivat suhtautua taikuuteen ja taikatemppuihin samoin kun mihin tahansa tieteeseen. He siis tutkivat asioita, kysyivät kysymyksiä ja ennen kaikkea kirjasivat ylös tutkimustuloksiaan ja vertaisarvioivat niitä. Tämä malli jatkuu Espanjassa jossain määrin edelleen ja tästä syystä Espanja on maailman johtava maa etenkin lähi- ja korttitaikuudessa.

”Ammattitaikurille pelikorttipakka on sama asia kuin iso nippu seteleitä”

Amit Kalantri

Aikakoodit:
00:09 Ascanio Spread
01:04 Alkuperäinen Ascanio Spread
01:27 Ascanio Spread tekniikka
03:38 Ascanio Spread takaa
06:40 Wiggle
08:04 Ascanio Open/Honest Display

Historia

Ilmeisesti Arturo de Ascanion ”Ascanio Spread” on julkaistu englanniksi ensimmäisen kerran Jerry Mentzerin ”Card Cavalcade II”:ssa 1974. Tosin tekniikka lähti leviämään maailmalle 1970 pidetyn FISM:n maailmankongressin jälkeen. Se levisi taikurilta toiselle muutaman vuoden kunne yllä mainittu kirja julkaistiin ja Jon Racherbaumer julkaisi 1976 kirjan ”The Ascanio Spread” jossa julkaistiin tekniikan lisäksi 13 temppua jotka hyödynsivät tekniikkaa. Tekniikan alkuperäinen espanjankielinen nimi oli ”El Culebreo” eli vapaasti kääntäen ”käärmelasku” ja Fred Kaps antoi sille tunnetumman nimen ”Ascanio Spread”. Kaikki Ascanion tekniikat on kasattu ”The Magic of Ascanio — Studies of Card Magic” kirjaan 2006.

Lisää tekniikasta

Ascanion omissa käsissä liike on äärimmäisen sulava. Sen sijaan että Ascanio vetäisi kortit yksitellen nipusta vasempaan käteen, kortit aukeavat kaikki yhtäaikaa ikään kuin kukkiva kukka. On huomion arvoista, että periaatteessa iso osa Ascanion tavoista esitellä pelikortteja erilaisilla viuhkoilla ja levityksillä on jälleen täysin epäloogisia, mutta joidenkin ihmisten käsissä ne tuntuvat täysin luonnollisilta. Kortit ikään kun vain tanssivat heidän käsissään ja silloin kun se sopii esiintyjän tyyliin niin tämä on kaunista.

”Taikureiden kirjoittamaton sääntö on että salaisuuksia ei paljasteta!

David Copperfield

8 CARD BRAINWAVE (SISÄLTÄÄ OLRAM COUNT)

Aikakoodit
00:05 Tempun esitys
01:22 Tempun selitys

Historia

Temppu ”8 Card Brainwave” on Nick Trostin keksintö ja se on julkaistu 1976 ”The New Tops” taikurilehdessä nimellä ”The Odd-Colored Back” ja myöhemmin tällä nimellä ”The Card Magic of Nick Trost” kirjassa 1997 (s.199)

”Menetät 100% kaikista aploodeista jos et esiinny”

Amit Kalantri

CANNIBALS

Aikakoodit
00:05 Tempun esitys
04:30 Tempun selitys
14:45 Vaihtoehtoinen lopetus

Historia

”Cannibals” oli alunperin Lin Searlesin myyntitemppu ja ensimmäinen löydetty mainos siitä on ”The Linking Ring” lehdestä toukokuulta 1959 (s.131.) Alkuperäinen Searlesin temppu perustui erikoiskortteihin. Lukuisat taikurit ovat kehittäneet tempusta versioita ilman erikoiskortteja ja Ed Marlon mukaan iso osa niistä sai inspiraation Jack Vosburghin myyntitempusta ”Aces” 1950. Aces temppu perustui myös yhteen kaksipuoliseen korttiin, mutta sen pohjalta Marlo kehitti muun muassa ”Vanishing Aces” tempun, joka julkaistiin ”New Tops” lehdessä helmikuussa 1964, (s.16). Marlon versiossa ei enää käytetty erikoiskorttia. Tämän oletetaan olleen inspiraationa Jay Ose’s ”The Apex Ace: Ose’s Addition” temppuun joka löytyy Harry Loraynenen ”Close-up Card Magic” kirjasta 1962, (s.91).

Tämän jälkeen lukuisat taikurit ovat julkaisseet versioita tempusta tavallisilla korteilla. Pikainen vilkaisu esimerkiksi Magicpediaan, joka on Genii lehden ylläpitämä tietokanta taikureista ja taikuudesta, antaa yli 120 variaatiota tempusta. Myös Denis Behrin ylläpitämä Conjuring Archive näyttää yli 110 osumaa kyseisestä tempusta.