OPINTOKOKONAISUUDET

OPETTELE TAIKOMAAN


Alta löydät opintokokonaisuuksia taikatemppujen opettelemiseen aloittelijasta edistyneelle tasolle aihepiirien mukaan. Tällä hetkellä tarjolla on korttitaikuuden ja kolikkotaikuuden opintokokonaisuudet. Näiden toteutuksen mahdollisti Taiteen Edistämiskeskuksen apurahat. Pelkästään korttitaikuuden osuuden fyysiseen toteuttamiseen meni lähes neljä kuukautta, suunnittelu ja testaus oli suoritettu omalla ajalla vuosien saatossa. Silti päivät venyivät pääasiassa 12-15 tunnin mittaisiksi, jotta tämä ympäristö näkee päivänvalon aikataulussa. Sivustoa ei ole oikoluettu ja sivuja on yli 60, joten antanette anteeksi lukuisat kirjoitusvirheet.

Muiden aihepiirien alta löydätte lyhyen esittelyn aihepiiristä sekä vinkkejä ja suosituksia mistä aihepiiriä voi opiskella itse omatoimisesti. On myös olemassa mahdollisuus, että täydennän aihepiirejä jossain vaiheessa omatoimisesti tai teen niihin omat kokonaisuutensa, mutta se vaatii mahdollisesti joko jatkoa apurahalle tai sitten täydennysvauhti tulee olemaan huomattavasti hitaampi.

Taikuuden harrastaminen Suomessa

Täältä löydät perustietoa taikuuden harrastamisesta Suomessa.
Mistä saat välineitä, mistä mahdollista opetusta tai koulutusta, mitä taikuriyhdistyksiä Suomessa on ja löytyykö täältä kenties taikurikouluja? Pyrin myös vastaamaan mahdollisimman laajasti taikuuden harrastamista koskeviin kysymyksiin.

Lähitaikuus

Täältä löydät vinkkejä mistä lähitaikuutta voi opetella. Lähitaikuus eli close-up taikuus on taikuutta joka usein esitetään pienille ryhmille kerrallaan, esimerkiksi pöydän ääressä. Välineintä toimivat usein kortit ja kolikot, mutta myös muut jokapäiväiset pienet esineet kuten kupit, lusikat, nopat, kynät, kuminauhat jne.

Mentalismi

Mentalismi on taikuuden ala-laji jossa esiintyjä ei näennäisesti tee taikatemppuja vaan mentalisti esittelee ilmiöitä joita voivat olla ennustaminen, ajatustenluku, hypnoosi, telepatia, mikroeleiden lukeminen tai vaikkapa yliluonnollinen muisti. Kuitenkin mentalistien demonstraatiot perustuvat yleensä samoihin asioihin kun taikureiden tekemät temput.

Korttitaikuus

Opi korttitaikuutta! Pelikortit tunnetaan ympäri maailmaa ja ne ovat mitä monipuolisin väline taikurille. Pelikorttien avulla voidaan saavuttaa kaikki taikuuden eri efektit; kortit voivat hävitä, ilmestyä, muuttua, niitä voi repiä, ne voivat palautua ehjäksi jne. Siinä missä tavallinen ihminen käyttää kynää ostoslistan tekemiseen, osaavan mestarin kuten kirjailijan tai runoilijan käsissä kynällä voidaan luoda taidetta, kuten myös pelikorteilla taitavan taikurin käsissä.

Kolikkotaikuus

Opi kolikkotaikuutta. Kolikkotaikuus perustuu hyvin pitkälle kolikoiden manipuloimiseen yleisön riemuksi. Kolikot ovat suhteellisen pieniä kooltaan, joten kolikkotaikuus soveltuu enemmänkin pienille ryhmille esitettäväksi. Yleisesti kolikkotaikuutta pidetään korttitaikuutta haastavempana sillä kolikkotaikuus vaatii esittäjältään teknisestä osaamista ja sulavuutta.

Lavataikuus

Lavataikuudessa on kyse yleensä isoimmille ryhmille esitettävästä taikuudesta jossa taikuri on estraadilla tai lavalla. Lavataikuuden alle sijoittuu myös muita alatyylilajeja kuten manipulaatio jota varsin usein esitetään musiikin säestyksellä. Lavataikuudelle on jossain määrin yleistä, että se vaatii myös isompaa rekvisiittaa tai välineitä.

”Kuten kaikissa taiteen muodoissa, on myös taikuudessa kateutta, kilpailullisuutta ja katkeruutta. Mutta taikureiden välillä on myös syvää toverillisuutta jossa ei ole merkitystä oletko harrastaja vai ammattilainen.”

Ricky Jay