25. BONUS: False Dealing – Valejakaminen

”Älä ikinä kerro yleisölle kuinka hyvä olet, anna heidän saada se selville itse”

Harry Houdini

Valejakamisella tarkoitetaan sitä, että kortteja ei jaeta pakan päältä vaan ne voivat tulla toiseksipäältä, pohjalta tai jopa pakan välistä ilman että yleisö on tästä tietoinen. Valejakamisen tekniikoita voi käyttää avoimesti uhkapelidemonstraatioissa tai vaihtoehtoisesti salaisina tekniikkoina taikatempuissa. Muistan itse kun näin 1990-luvun puolivälissä televisiosta alla olevan videon ja olin täysin ällikällä lyöty! En voinut käsittää näkemääni.

Myöhemmin opin että Steve Forte, joka siis videolla kortteja käsittelee, on lyhyesti ja ytimekkäästi maailman paras korttien käsittelijä ja kukaan muu ei pääse edes lähelle. Halusin oppia videolla näkemiäni tekniikoita, mutta materiaalia aiheesta oli vaikea löytää aikana ennen Internetiä ja kirjallisista lähteistä tekniikoiden opettelu oli vieraalla kielellä äärimmäisen haastavaa. Materiaalin löytäminen ei tänäkään päivänä ole helpoimmasta päästä ja edes iso osa ammattitaikureista ei osaa näitä tekniikoita ja osittain tästä johtuen lisäsin tämän oppitunnin bonuksena tänne loppuun. Tosin, aiheesta kiinnostuneiden kannattaa ainakin historiallisessa mielessä koettaa löytää myös Markku Sarastamon ”Korttitaituri” sekä Timo Klemolan ”Korttitekniikkaa” joissa käsitellään valejakoja. Molempia kirjoja saa ainakin kirjastoista ja satunnaisesti vanhoista kirjakaupoista. En sanoisi että tekniikoita voi noista teoksista kovin helposti oppia, mutta sinänsä hauskaa että niistä on kirjoitettu suomeksi kun muuten suomeksi tarjolla ollut taikurikirjallisuus keskittyy lähinnä itsestään toimiviin korttitemppuihin ja muihin kepposiin.

”Ilman kunnollista presentaatiota, paraskin sorminäppäryys ei ole mitään muuta kuin jongleeraamista”

Nate Leipzig

Second dealing

Aikakoodit:
00:05 Johdanto aiheeseen
01:56 Mitä taikuri hyötyy Second Dealista?
02:36 Yleisesti valejaoista
04:48 Second Dealing päätyypit
05:35 Strike Second Dealing opetteleminen
17:04 Second Dealing piilottaminen
18:56 Briefin suuruus
20:03 Ohivetäminen
21:03 Vaihteleminen valejaon ja normaalin välillä
22:05 Push Off Second Deal

Second deal on taikurille varsin käyttökelpoinen ”utility” liike. Sitä voi käyttää monessa yhteydessä kuten vaikkapa korvaamaan top change tai double lift. Vastaavasti sitä voi käyttää myös suorana metodina tempuissa, mutta itse olen kokenut että käytän sitä eniten nimenomaan salaisena liikkeenä siirtämään.

Yksi parhaista tempuista, joka nojaa hyvin pitkälle Second dealin käyttämiseen on Bill Simonin ”Call to the Colors” joka löytyy Simonin ”Effective Card Magic” kirjasta. Luettuna temppu ei ehkä vaikuta kummoiselta mutta oheisella videolla Martin Nash esittää sen ja kyseessä on äärimmäisen vaikuttava temppu.

Lisää hyviä temppuja second dealilla löytyy myös Darwin Ortizin kirjoista. Muistaakseni allekirjoittaneen YouTube kanavalla taitaa olla parikin näistä. Luonnollisesti second deal soveltuu myös lukuisiin tekniikoihin salaisena liikkeenä, sitä voi käyttää esimerkiksi erinomaisena forcena useammallakin tavalla, yksinkertaisimmillaan haluttu force kortti on pakan päällä ja jaat kortteja näennäisesti pakan päältä kunnes katsoja sanoo ”seis”. Mutta tämän bonus oppitunnin tarkoitus ei ollut antaa lukuisia käyttötapoja valejakamisen tekniikoille vaan tarjota lähinnä niistä kiinnostuneelle suomenkielinen lähde perusteiden opettelemiseen. Kun perusteet ymmärtää niin jatko-opiskelu on helpompaa englanninkielisistä lähteistä.

”Aina kun esität taikuutta, ajattele että olet maailman paras taikuri… Mutta muista että et ole”

Jon Allen

bottom dealing

Aikakoodit:
00:05 Johdanto
01:29 Korttien eroista
01:56 Tältä tekniikka näyttää
03:02 Päätekniikat ja niiden erot
03:45 Strike bottom deal
09:20 Jim Cooper bottom deal
11:14 Push off bottom deal
13:30 Yhdenkäden bottom deal

Lisää pakan pohjalta jakamisesta

Pakan pohjalta jakaminen on ehkä aavistuksen haastavampi tekniikka opetella kuin pakan toiseksipäälimmäisen kortin jakaminen mutta samalla se on ehkä taikurille aavistuksen hyödyllisempi, sillä taikuri voi käyttä pakan pohjalta jakoa forcena, kontrollina, vaihtona jne. Tämän lisäksi pakan pohjalta jakaminen on äärimmäisen hyödyllinen tekniikka tilanteissa, joissa joku haluaa haastaa teidän leikkimieliseen korttipeliin ja he eivät suostu antamaan asian olla. Tekniikka on myös äärimmäisen käytetty erilaisissa uhkapelitempuissa. Esimerkiksi aikaisemmin opittu Marlo-Gartner pokerijako on hyvä esimerkki tempusta, jota voi käyttää alussa pakan pohjaltajakamisen opettelemiseen. Siinä vaiheessa kun pohjaltajaosta alkaa saada hyviä reaktioita, voi olettaa että temppua voisi ehkä käyttää myös salaisena tekniikkana. Vastaavasti samassa tempussa pakan pohjaltajakoa voi käyttää myös toisen hyvän käden jakamiseen toisella kierroksella. Eli värisuora on siis automaattisesti järjestetty ensimmäisellä jaolla mutta jos jaatte kuudelle pelaajalle, voitte jakaa hyvän käden toiselle pelaajalle pakan pohjalta.

Loppuun vielä inspiraatioksi pari tunnettua uhkapelitekniikoihin erikoistunutta taikuria Paul Danielsin tv-ohjelmasta 1990-luvulta.

”Taikuus on teatraalista esittämistä ja sen tulisi olla rehellistä, merkityksellistä ja resonoida yleisölle loukkaamatta heitä”

Derren Brown