8. Kolikot pöydän läpi

Oppitunnin aiheena kolikkotaikuuden klassikkotemppu eli ”kolikot pöydän läpi”. Tutustumme jälleen kahteen eri versioon samasta tempusta. Yleisölle molempien temppujen efekti on identtinen eli kolikot matkaavat yksi kerralla pöydän läpi, mutta taikurin näkökulmasta tempuissa on isoja eroja. Ensimmäinen temppu on Dai Vernonilta.

”Taikuus, ison osan epäpätevien harrastajien esittämänä, harvoin hemmottelee, huvittaa tai viihdyttää”

Dariel Fitzkee

Kangaroo Coins

Historia

Kangaroo Coins eli kenguru kolikot on Dai Vernonin rutiini ja julkaistu ”Stars of Magicissa” 1946 (Vol.2 No.4). Tempun nimi tulee Vernonin pojalta joka näki isänsä harjoittelevan temppua australialaisilla penneillä, joissa on kengurun kuva. Koska kolikot hyppivät näennäisesti paikasta paikkaan, poika ehdotti että tempun nimi tulisi olla ”kengurukolikot”. Tempun inspiraationa toimi Al Bakerin ”The Magic Filtration of Four Half Dollars” Bakerin kirjasta ”Magical Ways and Means” 1941 joka mahdollisesti oli ensimmäinen versio kolikoista pöydän läpi, jossa kolikot matkasivat pöydän läpi yksi kerralla. Luonnollisesti vanhempi temppu, jossa kaikki kolikot matkasivat kerralla pöydän läpi on aikaisemmalla oppitunnilla käsitelty Han Ping Chien 1917. Vielä varhaisempi kuvaus tempusta löytyy Jean-Nicolas Ponsin ranskankielisestä kirjasta ”Nouvelle Magie Blanche Devoilee” 1853. Historiallisesti Vernonin rutiini toimi myös monelle taikurina ensilähteenä tempusta jonka päämetodi oli sylittäminen.

Lisää tempusta

Jos kolikoiden saaminen pysymään sylissä samalla kun lasi pitäisi pystyä sijoittamaan polvien väliin tuottaa vaikeuksia, niin Johnny Thompsonilla oli tapana pyrkiä pudottamaan kolikko hänen jalkojensa etuosaan. Nyt kun Thompson vei lasin pöydän alle, hän ei sijoittanut sitä polviensa väliin vaan vei sen suoraan jalkojen alle kohtaan jossa hän tunsi kolikon olevan. Nyt pelkästään jalkoja aukaisemalla kolikko putosi automaattisesti alla odottavaan lasiin josta käsi siis koko ajan pitää kiinni. Henkilökohtaisesti tätä temppua harjoitellessa koin helpommaksi levittää syliini pienen liinan, kuten aikaisemmalla oppitunnilla sylittämisestä kirjoittaessa ehdotin. Tämä varmisti että kolikko putoaa aina syliini eikä pääse valumaan jalkojen väliin ja lasin sijoittaminen polvien väliin oli vaivatonta.

”En osaa tehdä taikuutta, mutta voin auttaa teitä kokemaan sitä”

Peter Samelson

KOLIKOT PÖYDÄN LÄPI

Historia

Tämä versio kolikoista pöydänläpi on pitkälti Albert Goshmanin ja Al Bakerin sekä pieniä lisäyksiä David Rothilta. Se on julkaistu Albert Goshmanin ”Coins Thru Table” vihkossa 1968 ja myöhemmin hänen kirjassaan ”Magic by Gosh” 1985 s.59. Al Bakerin alkuperäinen ”The Magic Filtration of Four Half Dollars” löytyy Bakerin kirjasta ”Magical Ways and Means” 1941.

Lopetus jossa kolikot matkaavat yllättäen takaisin pöydän päälle on Mike Gallon ”Coins Thru Table Kicker” ja se on julkaistu Michael Ammarin kirjassa ”Encore 2” 1981 s.32.

Lisää tempusta

Tämä versio kolikoista pöydän läpi on ehkä aavistuksen helpompi tehdä kuin Vernonin edeltävä. Ainakin minulla henkilökohtaisesti oli hieman hankaluuksia pitää kolikkoa jalkojen välissä ja samalla koettaa tasapainottaa myös lasi polvien väliin. Mutta kieltämättä lasin tuoma ääni tempussa on hyvä lisä ja saa tempun tuntumaan aavistuksen isommalta.

Kolikot pöydän läpi on myös temppu josta on olemassa valtavasti eri versioita alan kirjallisuudessa ja videoilla. Vaikka molemmat tässä esitellyt versiot nojaavat sylittämiseen, on julkaistu myös lukuisia versioita, jotka voidaan esittää seisaaltaan. Periaatteessa esimerkiksi edellisen oppitunnin ”Coins Across Studyn” tekniikoita käyttäen, Coins Across temppu voidaan esittää myös kolikot pöydän läpi temppuna laittamalla kolikoita vastaanottava käsi pöydän alle. Tosin tällöin pöydän alle menevää kättä ei voi näyttää kertaakaan tyhjänä ilman ylimääräisiä tekniikoita. Osittain tästä johtuen ehkä kolikot pöydän läpi on temppu jota näkee esitettävän enemmän istueltaan.

”Taikuus tapahtuu katsojien mielessä, ei sinun sormenpäissä”

Brother John Hamman