9. Mitä seuraavaksi

Tämän oppitunnin aihe on ohjata kolikkotaikuudesta innostunutta seuraavan askeleen ottamisen suhteen. Eli mitä kannattaa lukea tai katsoa seuraavaksi, mitä tässä opintokokonaisuudessa ei käsitelty ja mistä löydät tietoa tästä.

”Taikuus on esittävä taide ja esittävän taiteen tulisi olla rehellistä, kantaa ottavaa ja resonoida katsojissa ilman että se loukkaa heitä”

Derren Brown

David Rothin Tuotanto

Tämä alkaa ehkä tuntua jo tuputtamiselta, mutta siitä ei vain voi kiistää, David Roth on lukuisien taikureiden mielestä kaikkien aikojen merkityksellisin kolikkotaikuri ja hän muutti täysin kolikkotaikuuden suunnan. Minä olen henkilökohtaisesti opetellut kolikkotaikuuden tekniikat hyvin pitkälti David Rothilta ja iso osa tämän opintokokonaisuuden materiaalista on Rothilta. Itse asiassa, olisin halunnut lisätä tähän opintokokonaisuuteen lukuisia muitakin Rothin temppuja, mutta koska ne ovat edelleen niin hyvin saatavissa Rothin opettemana, ajattelin että parempi antaa opiskelijalle vain maistiainen ja ilo löytää loput Rothin materiaalista itse.

David Rothin pääasiallinen tuotanto kerättiin Richard Kaufmanin toimesta 1985 yksiin kansiin yhteen valtaisaan kirjaan. Lähes 400 sivua täyttä asiaa erinomaisella kuvituksella. En opintokokonaisuuden alussa suositellut Rothin kirjaa ensimmäiseksi kolikkotaikuuskirjaksi, sillä ihan perusteita Roth ei siinä käsittele, mutta jos olette käyneet läpi tämän sivuston opintokokonaisuuden, niin voitte turvallisin mielin hankkia kirjan ja ette varmasti tule pettymään. Materiaalia on eliniäksi!

1990-luvulla Roth teki kirjan pohjalta myös lukuisia videoita ”David Roth – Expert Coin Magic Made Easy” A1 MagicalMedian kanssa. Noita videoita on edelleen hyvin saatavilla ja hintakin on nykyään hyvin kohtalainen. Kolmen DVD:n/latausvideon sarja näyttää löytyvän useammasta taikuriliikkeestä kuten Aprillista noin 40-50€ hintaan. Videosarja on kolikkotaikuuden opettelemiseen ehkä jopa parempi, koska pääsääntöisesti tekniikan opetteleminen videolta on helpompaa kuin kirjasta ja etenkin Rothin tapauksessa kyse on henkilöstä, joka oli aikanaan kiistatta maailman paras kolikkotaikuri. Periaatteessa tässä kolmen videon kokoelmassa on materiaalia jolla perus harrastaja voi pärjätä vuosia. Suosittelen hankkimaan kerralla kaikki kolme videota, koska etenkin ensimmäisen videon kanssa on tämän sivuston oppimateriaalissa päällekkäisyyksiä. Roth käsittelee asioita vielä laajemmin kuin mitä minä ja hän myös opettaa enemmän temppuja.

Oheinen video on yksi esimerkki David Rothin rutiinista, jonka piti olla tässä opintokokonaisuudessa, mutta koska se on niin yleisesti ja helposti tarjolla, jätin sen lopulta pois. Temppu näyttää ehkä vaikealta, mutta on itse asiassa varsin helppo ja se nojaa teknikkkaan jota ei tässä opintokokonaisuudessa käsitelty ollenkaan. Tekniikka mahdollistaa useampien kolikoiden piilottamisen käsissä ja samaan aikaan kädet voidaan esitellä hyvin avoimesti tyhjinä. Periaatteessa tempun voi tehdä lähes ympäröitynä vaikka kulmien kanssa täytyy silti olla hieman varuillaan. Mutta video on hyvä esimerkki Rothin materiaalista jota en käsitellyt täällä.

Roth on julkaissut myös paljon muita videoita, kuten ”Ultimate Coin Magic Collection sarja 1-4”, luentotallenteita on useampia ja Roth myös toimi osana ”New York Coin Magic Seminar” tiimiä, jossa Mike Gallon, Michael Rubisteinin, Geoffrey Latta ja Kainoa Harrbottle käsittelevät jokaisella DVD:llä yhtä tiettyä kolikkotaikuuden teemaa. Jokainen esiintyjä esittää teemasta muutaman oman variaationsa. Videosarjassa on peräti 16 osaa ja kieltämättä osa materiaalista on ehkä rakenteeltaan ja ajattelultaan suunnattu turhan paljon toisille taikureille. Mutta toisaalta videosarjan yksittäiset osat ovat suhteellisen edullisia joten jos joku tietty teema tai temppu kiinnostaan, niin näihinkin voi tutustua.

Myös Richard Kaufmanin toinen kirja kolikkotaikuudesta ”Coin Magic” 1981 on Rothin kirjan tavoin äärimmäisen laadukas kattaus kolikkotaikuutta. Kirja tavallaan toimi jopa pohjana Rothin isolle kirjalle ja sisältää ison kattauksen Rothin materiaalia, mutta myös materiaalia muilta kolikkotaikureilta kuten Slydini, Vernon, Dingle, Marlo jne.

Luonnollisesti jos esiinnytte tilanteissa joissa teillä on mahdollisuus istua, niin Slydinin kirjat ovat lähes pakollinen hankinta. Slydinin materiaali tosin on ehkä myös helpompi opetella videolta ja tätä varten suosittelen ”Slydini As I Recall” videoita, joissa Slydinin oppilas ja yksi maailman tunnetuimmista ja monien mielestä parhaista katutaikureista, Jim Cellini, opettaa Slydinin materiaalia. Videoille on kasattu myös suuri osa Slydinista itsestään tarjolla olleista videoista yksiin kansiin.

Michael Rubinstein teki aikanaan kolme osaisen videosarjan ”Encyclopedia of Coin Sleights” ja valitettavasti tuota sarjaa en voi suositella vaikka se tuntuu tasaisesti nousevan esiin verkkofoorumeilla kolikkotaikuuden aloitusmateriaalista puhuttaessa. Kyseessä on siis kolme videota pelkkää tekniikkaa niin kuivassa formaatissa että videot soveltuvat valitettavasti lähinnä unilääkkeeksi. Muutenkaan en itse ole Rubisteinin fani vaikka nimi todella paljon kolikkotaikureiden keskuudessa vilahtelee. Rubinsteinin iso kirjaa en ole lukenut ja sen saa Aprillistakin.

Kolme tuoreempaa nimeä jotka haluan tuoda esiin kolikkotaikuuden piiristä ovat Benjamin Earl, David Stone ja Eric Jones. Benjamin Earlin ”Real Coin Magic” DVD sisältää vain viisi temppua. Tämän lisäksi suuressa osassa näissä tempuissa tapahtuu vain yksi asia, esimerkiksi yksi kolikko hyppää kädestä toiseen. Mutta silti nämä temput tuntuvat enemmän taikuudelta kun suuri osa tarjolla olevasta kolikkotaikuudesta. Earl on äärimmäisen hyvä opettaja ja hän on todella ajatellut miten taikuutta tulisi esittää ja miksi temppu toimii psykologisesti niin hyvin kun se toimii. Helpompi varmaan näyttää… Älkää antako palkattujen mallien hämätä, Earlin rutiinit ovat oikeasti todella vahvoja.

David Stone on ranskalainen näyttelijä ja taikuri joka tunnetaan nykyään taikureiden keskuudessa yhtenä maailman parhaista koomisista taikureista. Stone tuli kuitenkin alunperin kuuluisaksi kun hän parikymppisenä julkaisi ”Basic Coin Magic” 1&2 videot. Alunperin VHS:lle julkaistut videot saa nykyään DVD:nä tai latausvideoina. Ne on dubattu englanniksi, mutta ovat materiaalin osalta edelleen todella laadukkaita.

Eric Jones on Yhdysvaltalainen lähitaikuuteen erikoistunut taikuri joka tuli kuuluisaksi taikureille nimenomaan kolikkotaikuudestaan. Suurelle yleisölle Yhdysvalloissa Jones on tullut kuuluisaksi Americas Got Talent ohjelmasta, jossa Jones eteni suhteellisen pitkälle. Jones on julkaissut suhteellisen tiuhaan tahtiin videoita, mutta niistä harvempi on keskittynyt ihan puhtaasti kolikkotaikuuteen. Videoilla on usein myös korttimateriaalia. Poikkeuksena tosin on Ellusionistin julkaisema ”Metal” sarja joka näyttää olevan jo viidennessä videossa tätä kirjoittaessa. Sarja on Eric Jonesin tapa lähestyä kolikkotaikuuden opettamista aloittelijasta edistyneeksi kolikkotaikuriksi. Kuten kaikissa Ellusionistin tuotteissa, tuotantoarvot ja mielikuvat joita luodaan ovat turhankin naamalle tunkevia, mutta ei voi kiistää etteikö Jones olisi hyvä opettaja ja tietää mistä puhuu.

”Taikatempun presentaation ei ikinä tulisi joutua metodin uhriksi”

Tommy Wonder

KOLIKKOTAIKUUTTA CLOSE-UP ALUSTALLA

En tässä opintokokonaisuudessa käsitellyt ollenkaan temppuja ja tekniikoita jotka tapahtuvat close-up alustan pehmeällä matolla. Tämä johtuu siitä, että en halunnut asettaa harrastajaa tilanteeseen, jossa osa materiaalista olisi riippuvaista suurehkon alustan mukana kuljettamisesta. Samalla tämä kuitenkin rajaa pois osia kolikkotaikuudesta, jotka kuuluvat ehdottomasti niin sanottujen perus temppujen tai tekniikoiden alle. Jos teiltä kuitenkin löytyy close-up alusta, joka esitellään korttitaikuuden opintokokonaisuuden alussa, niin seuraavassa pari efektiä tai lähdettä joihin kannattaa tutustua.

Myös close-up matolla tehtävän kolikkotaikuuden juuret nojaavat hyvin pitkälle David Rothin keksintöihin. Roth ravisutti aikanaan taikurimaailmaa tekemällä klassista temppua joka tunnetaan yleisesti nimellä ”Chink a Chink” kolikoilla. Perinteinen Chink a chink tehtiin aikanaan yleensä sokerikuutioilla tai isommilla esineillä, koska se nojasi esineiden klassiseen palmeeraukseen pöydältä ja kolikoiden palmeeraamista tasaiselta alustalta ei pidetty mahdollisena. Roth kuitenkin esitti temppua kolikoilla ja hänelle alkoi levitä maine taikureiden keskuudessa taikurina, joka pystyy palmeeraamaan kolikon tasaiselta alustalta. Todellisuudessa Roth kehitti temppua varten uuden tekniikan, joka ei nojaa klassiseen palmeeraukseen ja on helppo.

Rothin jalanjäljissä myös muut taikurit alkoivat kehittää temppuja, joissa kolikot matkasivat pöydällä vain käyttäen käsiä suojana. Rothin rutiinin ohella ehkä isoin kehitys on ollut John Kennedyn ”Translocation” josta video alla.

”Väitetään että tänä päivänä ihmiset eivät enää usko taikuuteen. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. He eivät usko vanhentuneisiin myytteihin ja kansantaruihin, mutta uusia omaksutaan jatkuvasti”

John Carney

Coin Assembly ja Matrix

Toinen yleinen temppu tai enemmänkin teema joka nojaa hyvin pitkälle close-up alustaan on niin sanottu ”coin assembly” teema. Kyseisessä teemassa tai tempussa kolikot asetellaan usein neliön muotoon pöydälle ja peitetään joko postikorteilla tai pelikorteilla ja yksi kerralla kolikot kasaantuvat taianomaisesti yhden kortin alle. Teeman kehittäjänä pidetään Yank Hoeta (joka oli Ercole Castiglionen taiteilijanimi) joka julkaisi versionsa John Northen Hillardin ”The Art of Magic” kirjassa 1909 ”The Sympathetic Coins” nimellä. Tempun pelikorteilla popularisoi Ross Bertram jonka versio julkaistiin ”Stars of Magicissa” 1951. Alla olevalla videolla yksi Bertramin oppilaista David Ben esittää tempun. Tempun selitys löytyy siis edellä mainitusta kirjasta tai sen saa myös suht edullisesti latausvideona. Temppu ei tosin ole ihan helpoimmasta päästä ja ehkä tässä vaiheessa keskittyisin seuraavaksi esittelemiini versioihin.

Siinä missä ”Coin Assemblyssä” kolikot peitetään yleensä kahdella kortilla, on olemassa myös teema jossa kaikki kolikot peitetään ja tempussa käytetään siis yleisön näkökulmasta neljää kolikkoa ja neljää korttia. Tällöin teema tai temppu tunnetaan nimityksellä ”Matrix” ja se on Al Schneiderin kehittämä. Temppu on äärimmäisen suosittu ja siitä löytyy satoja variaatioita taikurikirjallisuudesta. Tosin mikä useista näistä variaatioista tuntuu unohtuneen on taianomaisuus. Todella monet taikurit tekevät temppua kuten jongleerausta. Vauhti on niin kova että heikompaa hirvittää, tekniikka on sähellettyä ja temppua toistetaan puolenkymmentä kertaa ilman minkään sortin rakennetta. Tästä johtuen suosittelenkin aiheeseen tutustumista Al Schneiderin alkuperäisen tempun kautta. Schneiderin alkuperäinen ei ole teknisesti vaativa ja se nojaa vain muutamaan suhteellisen yksinkertaiseen tekniikkaan. Tosin, temppu myös vaatii pehmeän alustan ja sitä ei voi tehdä kovalla pöydällä. Alla Schneider itse esittämässä temppuaan L&L Publishinging videolta.

Schneiderin versio löytyy joko yksittäisenä vihkona tai Schneiderin isosta kirjasta joka sinänsä muutenkin on ihan tutustumisen arvoinen. Schneiderin tapa tehdä kolikkotaikuutta on hyvin luonnollista ja vähäeleistä ja sinänsä soveltuu erinomaisesti kolikkotaikuudesta kiinnostuneelle. Toki kolikkotaikuutta on ehkä helpompi opetella videolta joten sinänsä myös L&L publishing ”Al Schneider Technique” videosarja, jolta yllä oleva video on, toimii suhteellisen hyvänä lähteenä Schneiderin taikuuteen.

Schneiderin jälkeen voi siirtyä esimerkiksi Dean Dill:n versioihin. Alla oleva versio on Dillin niin sanottu perus versio, eli neljä korttia ja neljä kolikkoa. Videolla Dill esittää sitä Johnny Carsonin ”Tonight Showssa” joka oli aikanaan Yhdysvaltojen katsotuin talkshow. Tosin, Dillin rutiinissa tarvitaan myös jotain ”extraa… josta lisää myöhemmin tällä oppitunnilla”

Dillin versio löytyy Dean Dillin ”Extreme Dean” DVD sarjalta jonka saa joko DVD:nä tai latausvideona. Myös Aprilli pystyy hankkimaan kaikki mainitsemani materiaalit teille eikä ulkomailta tilaaminen ole siis tarpeen. Dillin videoilla on myös todella paljon muuta materiaalia pöydällä tehtävään kolikkotaikuuteen. Esimerkiksi alla oleva temppu on Dillin versio John Kennedyn ”Translocation” tempusta.

”Hämmästys ei ole tunne joka luodaan, se on olemassa oleva tila joka tuodaan esiin”

Paul Harris

AJATUKSIA JA TEORIAA KOLIKKOTAIKUUDESTA

Ymmärrän että noiden pätkien katseleminen saattaa hämmentää ja veikkaisin että ainakin osa huijasi pääosaa teistä pahasti, vaikka olisitte käyneet läpi kaikki aikaisempien oppituntien materiaalin. Niiden kolikkotaikuus on niin sanotusti ”liian puhdasta”… Tälle on selitys ja sen löydätte seuraavasta videosta.

”Älä yritä huijata lapsia taikatempuilla. He eivät odota tai oleta mitään, joten he näkevät kaiken”

Harry Houdini

STAND-UP KOLIKKOTAIKUUS

Opintokokonaisuuden alussa mainitsin että kolikkotaikuutta voi tehdä ”kämmenet alas” tai ”ylös” ja että tämä opintokokonaisuus keskittyy siis vain tuohon ensimmäiseen tyyliin. Tämä jälkimmäinen tyyli on siis hyvin yleistä nykyään. Sitä tehdään usein dollarin kokoisilla isoilla kolikoilla ja seisten. Vaikka tämä tyylisuunta on ollut olemassa periaatteessa jo lähes vuosisadan on se yleistynyt kunnolla vasta viimeisen 20-30 vuoden aikana. Osittain ilmiö alkoi Chris Kennerin julkaistessa ”ThreeFly” tempun 1991 ensin yksittäisenä vihkona, sitten kirjassaan ”Totally Out of Control” 1992. Samaan aikaan kanadalainen Gary Kurtz julkaisi hyvin samantyylisen tempun osana laajempaa seisaaltaan tehtävää kolikkorutiinia Richard Kaufmanin kirjoittamassa ”Unexplainable Acts” 1990. Kurtz itse asiassa oli äärimmäisen taitava kolikkotaikuri ja hän julkaisi lukuisia seisoeltaan tehtäviä kolikkorutiineja kirjassaan ja sen pohjalta tehdyissä kahdessa videossa ”Lets Get Furious” ja ”Creating Magic”. Sittemmin Kurtz on jättänyt taikuripiirit ja alkanut kokoaikaiseksi mentalistiksi.

Kennerin Three Flyta tai 3 Flysta tuli kuitenkin modernin kolikkotaikuuden klassi ja sitä on varioitu valtavasti. Suuri osa variaatioista sisältää pääasiassa vain hyvin pieniä muutoksia Kennerin alkuperäiseen versioon ja Kenner on ollut tästä julkisestikin hieman näreissään. En valitettavasti onnistunut löytämään hyvälaatuista videota jossa itse Kenner esittäisi temppua, joten alla on ystäväni R.Paul Wilsonin versio tempusta. Temppu löytyy ainakin Wilsonin ”Knock’Em Dead” DVD:ltä ja Wilson möi sitä ennen verkkokaupassaan, mutta tätä kirjoittaessa se ei näytä olevan saatavilla.

Toinen seisaaltaan tehtävän kolikkotaikuuden edelläkävijä on Troy Hooser. Hooser on pitkän linjan taikuri mutta nousi taikureiden tietoisuuteen oikeastaan vasta 2000-luvun alussa kun Joshua Jay julkaisi kaksi kirjaa ”Destroyers & Moments” hänen materiaalistaan ja Bob Kohler teki Hooserin kanssa kolmen DVD:n videosarjan. Alla yksi esimerkki Hooserin kolikkotaikuudesta ja yleensä seisaaltaan tehtävästä kolikkotaikuudesta. Visuaalista karkkia mutta ehkä aavistuksen hankala seurata paikoitellen.

Loppuun vielä yksi suosikki kolikkorutiineistani englantilaisen Michael Vincentin esittämänä. Vincent on loistava esimerkki taikurista, joka ei varsinaisesti ole keksijä. Hän tekee hyvin pitkälti muiden taikureiden materiaalia, mutta on muokannut niitä itselleen sopivaksi ja hän esittää niitä suurella teknisellä varmuudella ja herrasmiesmäisellä asenteella saaden ne tuntumaan taikuudelta. Vincent toimii hyvänä esimerkkinä siitä mitä kolikkotaikuus voi parhaimmillaan olla.

”Hämmästys ja ihmettely on tärkeää elämässä. Kun olemme lapsia, maailma ympärillämme on täynnä hämmästyttäviä asioita – se on kiehtovaa ja ihmeellistä. Modernissa yhteiskunnassa monet ihmiset menettävät tämän ja heistä tulee kyynisiä ja uupuneita. Taikuus herättää tuon hämmästyksen ja ihmetyksen.”

Doug Henning