Bruce Cervon

Bruce Cervon oli yhdysvaltalainen ammattitaikuri joka tuli tunnetuksi niin sanottuna “Beverly Hillsin taikurina”. Hän esiintyi ammattitaikurina neljä vuosikymmentä ja oli todella suosittu etenkin näyttelijöiden ja muiden kuuluisuuksien keskuudessa. Cervon oli myös toinen Dai Vernonin “pääoppilaista” Larry Jenningsin ohella.

Cervon syntyi Ohion Akronissa 1941 Andrew Bruce Cernava nimellä. Hänen vanhempansa olivat Kroatialaista syntyperää ja Cervon siis muutti sukunimensä Yhdysvaltalaisempaan suuntaan. Cervonin mielenkiinto taikuuteen syttyi seitsemän vuoden iässä kun hän löysi isänsä kirjoista Professori Hoffmanin “Tricks with Cards” kirjan. Cervon alkoi esiintyä aktiivisesti jo Ohiossa asuessaan “The Amazing Andrew” nimellä. Teininä Cervon soitti myös aktiivisesti kitaraa ja lauloi. 

1960 Ohiossa järjestetyn MagiFest taikurifestivaalin yhteydessä Cervon tutustui Larry Jenningsiin ja heistä tuli nopeasti ystäviä. Jenningsin houkuttelemana Cervon muutti 1964 Los Angelesiin jotta hän kykeni viettämään enemmän aikaa Jenningsin kanssa ja samalla opiskelemaan Magic Castlessa Dai Vernonin alaisuudessa. 1960-1970 Lukujen välistä aikaa Magic Castlessa kutsutaankin usein niin sanotuksi “Lähitaikuuden kultavuosiksi”. Lähes kaikki tuon ajan merkittävät yhdysvaltalais taikurit muuttivat alueelle Vernonin vuoksi ja Cervon oli siis kaiken ytimessä. Cervon piti hyvin tarkkaa kirjaa Jenningsin kanssa kaikesta mitä he Vernonilta oppivat. Pääosa Vernonin kirjasarjoista “Vernon Chronicles” ja “Inner Secrets of Card Magic” ovat koostettu hyvin pitkälti Cervonin muistiinpanojen ja muistin pohjalta. Itse asiassa Cervonin alkuperäiset muistiinpanot julkaistiin taikureille rajoitettuna painoksena viitenä kirjana Cervonin kuoleman jälkeen 2007-2010. Kirjat olivat markkinoille tullessaan hyvin arvokkaita, yli +200€ per kirja ja valitettavasti sisällöltään ne olivat vain valokopioita Cervonin alkuperäisistä käsinkirjoitetuista muistikirjoista. Niitä ei ole taitettu tai oikoluettu, vaan ne ovat täysin alkuperäistä vastaavassa kunnossa niin hyvässä kuin pahassa. Käytännössä koko sarjan ostanut taikuri siis maksoi jopa +1000€ epäselvällä käsialalla tehdyistä muistiinpanoista. Olen lukenut itse vain ensimmäisen kirjoista ja rehellisyyden nimissä minun on todettava että hinta-laatu ei todellakaan kohtaa ja niin sanottu paras materiaali kirjasta löytyy paljon hiotummassa muodossa Vernon Chronicles kirjoista. 

Cervonin muutettua Los Angelesiin hän alkoi myös rakentaa mainetta kuuluisuuksien esiintyjänä ja hän viihdytti myös lukuisissa isoissa yritystilaisuuksissa. Cervonin asiakaskuntaan kuului muun muassa  Cary Grant, Orson Welles, Bette Davis, Gregory Peck ja Elvis Presley. Cervon oli myös vakiokasvo Johnny Carsonin yksityisjuhlissa. 1960- ja 70-luvuilla Cervon esiintyi lukuisissa Yhdysvaltojen TV:n keskusteluohjelmissa ja hän oli myös tuttu kasvo televisiomainoksissa, joissa tarvittiin taikuria.

Cervon julkaisi myös muutamia kirjoja omista tempuistaan; Hard Boiled Mysteries, Cervon File ja Ultra Cervon. Noista etenkin Ultra Cervon on edelleen tutustumisen arvoinen ja täynnä todella kaupallista taikuutta. Muut Cervonin kirjat ovat ehkä hieman enemmän taikuutta taikureille. Koska Cervon eli esiintymällä, hän piti myös osan materiaalista itsellään. Tarinan mukaan hän kuitenkin olisi kuvannut selitykset kaikesta julkaisemattomasta materiaalistaan videolle ennen kuolemaansa ja hänen leskensä olisi sopinut kirjan tai kahden julkaisusta postuumisti. Tosin viimeiset viittaukset tähän projektiin löytyy verkosta 2012 joten en pidättäisi hengitystä että tämä projekti näkee ikinä päivänvaloa.

Cervonilla oli aina aikaa toisille taikureille, heidän kokemuksestaan tai taidoistaan riippumatta. Hän pyrki todella auttamaan kaikkia jotka häneltä neuvoa uskalsivat pyytää. Cervon toimi myös Magic Castlen johtokunnassa ja hän oli ehdolla taikureiden “Oscareissa” seitsemän kertaa “Paras lähitaikuus esiintyjä” kategoriassa. Cervon voitti palkinnon kahdesti. Hän voitti myös “paras luennoitsija” palkinnon ja Magic Castle myönsi hänelle myös vuonna 2000 “Performing Fellowship” kunnianosoituksen, joka myönnetään taikureille jotka ovat omalla panoksellaan vaikuttaneet merkittävästi taikuuteen. Cervon kuoli kurkku ja keuhkosyöpään vain 65 vuoden iässä 2007.

Taikurina Cervon edusti hyvin pitkälle Vernonin ajatusmaailmaa. Kaikki mitä hän teki näytti luonnolliselta ja hän tietoisesti piilotti taitonsa vaikka hän todellisuudessa oli teknisesti äärimmäisen taitava ja kykenevä vaikeimpiinkin tekniikoihin. Tämä käy ilmi hyvin myös alhaalla olevista videoista. Missään vaiheessa Cervonia katsoessa ei tule olo että hän tekee jotain salaista, kaikki on hyvin rentoa ja huomiotaherättämätöntä. Vaikka Cervon tunnetaan taikureiden keskuudessa etenkin lähi- ja korttitaikuudestaan, hän oli myös äärimmäisen kokenut lavaesiintyjä ja hän esitti myös suuria illuusioita. Cervonin esiintymistyyli voi tänään tuntua hieman hitaalta. Hän pitää huomattavan pitkiä taukoja, mutta samalla antaa taikuudelle tilaa hengittää. Hänen esiintymistyylinsä on myös ehkä aavistuksen haastava, leikittelevän ylimielinen ja ehkä hieman piikittelevältä, mutta samalla hänellä oli todella hyvä maku efektien suhteen ja hän esitti vain todella vahvoja efektejä.

Ensimmäinen video on lyhyt pätkä 1980-luvun alusta Kanadasta ”The Magic Palace” ohjelmasta. Video kuvastaa suhteellisen hyvin Cervonin mieltymystä temppuihin jotka näyttävät ikään kuin todelliselta taikuudelta. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen kuinka Cervon varmistaa että hänen kätensä nähdään varmasti tyhjinä!

Toinen video on korttitemppu jonka efekti on hyvin selvä, kaksi merkattua korttia hyppää pakasta toiseen, mutta koko temppu tehdään näennäisesti testiolosuhteissa. Taikurin näkökulmasta temppu on varsin mielenkiintoinen sillä tempussa tapahtuu itse asiassa varsin paljon tekniikkaa, mutta se on piilotettu äärimmäisen hyvin ja on paikoitellen hankala havaita myös taikurille.

Kolmas video on uhkapelirutiini, jonka nähtyä kukaan tuskin haluaisi pelata korttia Cervonin kanssa.

Cervonia ei valitettavasti ole kovinkaan paljon nähtävillä YouTubessa, mutta Conjuror Community järjesti noin vuosi sitten ”Watch partyn”, jossa joukko taikureita katseli ja kommentoi läpi useampia Bruce Cervonin videoita. Alla osa yksi. YouTube suosittelee varmaan automaattisesti jatko-osia (viisi videota).