David Roth

David Roth oli yhdysvaltalainen taikuri jota laajasti pidetään kaikkien aikojen parhaana kolikkotaikurina. Muun muassa Dai Vernon kirjoitti Rothista seuraavasti:
”Ensinnäkin haluan tuoda esille että David Rothilla on uskomaton taito esiintyä kolikoilla. Hän on puhtaasti nero. Minulla on ollut ilo ja kunnia nauttia menneiden kolikkotaikureiden seurasta ja ystävyydestä. T.Nelson Downs, Allan Shaw, Manuel ja Welch Miller olivat kaikki erikoistuneet tähän taikuuden erikoisalaan. Mielestäni David ylittää heidät kaikki reilusti teknisesti sekä ideojen osalta. Olen täysin varma että jos he pystyisivät näkemään Davidin esiintyvän, he kaikki olisivat yksimielisiä siitä että he näkevät mestarin, parhaista parhaan!”

Rothin kiinnostus taikuuteen syttyi noin 10 vuoden iässä kun hänen isänsä ystävä taikoi kolikon hänen korvastaan. Tämän jälkeen taikuus vei Rothin mukanaan ja vaikka hän oli alussa kiinnostunut taikurilaatikoista ja korttitempuista, hän koki nopeasti että hän oli luovimmillaan kolikoiden kanssa. Yksi syy tälle Rothin itsensä mukaan oli että hän oli nuoresta asti ystävä hyvin taitavien korttitaikureiden kuten Darwin Ortizin ja Ricky Jayn kanssa. Roth myös asui jonkin aikaa Michael Skinnerin kanssa.

Taikuri ja kirjailija Jamy Ian Swiss on kirjoittanut, että kolikkotaikuuden voi jopa selvästi jakaa aikaan ennen Rothia ja aikaan Rothin jälkeen, sillä Roth aloitti hyvin pitkälle kolikkotaikuuden monimuotoistamisen 1960-luvulla. Ennen Rothia kolikkotemput olivat hyvin lyhyitå ja usein suoraviivaisia; kolikko hävisi ja se taiottiin takaisin esiin. Roth edesauttoi taikureita ymmärtämään, että kolikoilla voi tehdä paljon muutakin kuin vain kadottaa ja taikoa niitä esiin ja hän alkoi laajentaa kolikkotaikuuden efektejä, kolikot alkoivat muuttua toisiksi, vaihtaa kokoa ja koostumusta. Roth myös toi kolikkotaikuuteen mukaan muita mielenkiintoisia esineitä kuten takista irrotetun hian, nukkekodin pöydän ja sateenkaaren.

Roth myös päivitti lukuisia kolikkotaikuuden perustekniikoita ja myös kehitti lukuisia uusia tekniikoita jotka tekivät kolikkotaikuudesta huomattavasti hämäävempää ja ennen kaikkea luonnollisempaa kun mikä aikaisemmin oli mahdollista. Lukuisat näistä Rothin parannuksista ja keksinnöistä ovat nykyään kiinteä osa kolikkotaikuutta ja uskallan jopa väittää, että kaikki modernit kolikkotaikuuden tekijät käyttävät useampia Rothian tekniikoita rutiineissaan ja iso osa niin sanotuista tämän päivän teknisistä ”parannuksista” nojaa Rothin keksintöihin. Roth toimi myös esimerkkinä muille aikalaisilleen ja lukuisat muut lähitaikuuteen keskittyneet taikurit viimeisen 50 vuoden aikana ovat antaneet oman panoksensa kolikkotaikuuden kehitykseen ja eteenpäin viemiseen.

Rothin tekniikoita ja temppuja julkaistiin aluksi ahkerasti alan lehdissä ja 1981 Richard Kaufman julkaisi ”CoinMagic” kirjan, jossa iso osa tuon ajan merkittävimmistä kolikkotaikureista opetti tekniikoitaan ja ajatuksiaan. Lähes kolmasosa kirjan sisällöstä on David Rothilta. 1985 Kaufman julkaisi kirjan ”David Roth’s Expert Coin Magic” joka oli keskittynyt kokonaan David Rothin tuotantoon. Lähes 400 sivua täyttä asiaa erinomaisella kuvituksella. En suosittelisi Rothin kirjaa ensimmäiseksi kolikkotaikuuskirjaksi, sillä ihan perusteita Roth ei siinä käsittele, mutta jos olette esimerkiksi käyneet läpi tämän sivuston kolikkotaikuuden opintokokonaisuuden, niin voitte turvallisin mielin hankkia kirjan. Roth oli myös hyvin aktiivinen luennoimaan ja vierailemaan taikurikongresseissa. 1990-luvulla Roth teki kirjan pohjalta myös lukuisia videoita ”David Roth – Expert Coin Magic Made Easy” A1 MagicalMedian kanssa. Roth on julkaissut myös paljon muita videoita, kuten ”Ultimate Coin Magic Collection sarja 1-4”, luentotallenteita on useampia ja Roth myös toimi osana ”New York Coin Magic Seminar” tiimiä, jossa Mike Gallon, Michael Rubisteinin, Geoffrey Latta ja Kainoa Harrbottle käsittelevät 16:sta DVD:llä yhtä tiettyä kolikkotaikuuden teemaa.

Roth esiintyi jonkin verran myös tavallisille ihmisille, mutta täysipäiväinen ammattitaikuri hän ei puhtaasti ymmärtääkseni missään vaiheessa ollut. Rothin päivätyö oli varsin pitkään New Yorkissa oleva Fantasma Magic taikurivälineliike, jonka tiskin takana Roth esitteli ja möi temppuja. Itse tapasin Rothin juuri täällä ja oli sinänsä hauska nähdä Rothin tekevän korttitemppuja. Olin toki lukenut että Roth oli hyvin taitava myös korttien kanssa mutta silti olin jopa hieman yllättynyt, koska videomateriaalia Rothista korttien kanssa en ole ikinä nähnyt. Fantasmasta Roth siirtyi työskentelemään Conjuring Arts Research Centeriin joka on New Yorkissa toimiva taikuuden tutkimuskeskus. Roth työskenteli täällä kuolemaansa saakka.

Roth voitti lukuisia palkintoja Magic Castlen Academy of Magical Artsilta:
1974 ”Vuoden vieraileva taikuri”
1977 ”Vuoden lähitaikuri”
1998 ”Palkinto luovasta työstä taikuuden eteen”
1999 ”Vuoden luennoitsija”
Lisäksi 1999 Englannin taikapiiri palkitsi Rothin korkeimmalla kunniamerkillään. Roth vieraili myös lukuisissa Yhdysvaltojen talkshow keskusteluohjelmissa Robert Kleinesta David Lettermaniin. Hän myös onnistui huijaamaan Penn&Teller taikurikaksikko heidän ohjelmassaan ”Fool Us” (Jonku Maikkarin typeryksen suomennus ”Naruta meitä”).

Kaiken tämän lisäksi Rothilla oli yhteinen teatteriesitys ystävänsä ja hyvin merkittävän korttitaikurin Darwin Ortizin kanssa ”All of the People, All of the Time”. Ja Roth oli myös Ricky Jayn 53. ”näkymätön” avustaja tämän esityksessä ”Ricky Jay and his 52 Assistants”. Roth siis oli henkilö joka teki kaiken esityksen kulisseissa Jayn ollessa näyttämöllä. Roth myös toimi konsulttina Jayn seuraavassa ”On the Stem” esityksessä. David Roth kuoli 13. Tammikuuta 2021 vain 68 vuotiaana. Hänen kuolinsyytään ei ole kerrottu julkisuuteen, mutta hän kärsi kuulemma kroonisesta sairaudesta jonka komplikaatiot aiheuttivat kuoleman. Hänellä ei ollut lapsia tai perhettä.

Ensimmäinen videopätkä on David Rothin esiintymisestä Robert Kleinin keskusteluohjelmasta vuodelta 1986. Roth esittää tässä kolmen tempun sarjan joka oli hänen niin sanottu ”bread and butter”, eli hän pystyi tekemään temput lähes missä vain, milloin vain ja tarvittaessa lainatuilla esineillä.

Toinen pätkä on 2000-luvun alkupuoliskolta New York Coin Magic Seminaarien yhteydessä nauhoitettu ”Tuning Fork” jota pidetään taikureiden keskuudessa yhtenä Rothin mestariteoksista. Se on äärimmäisen hyvä esimerkki innovaatioista mitä Roth toi kolikkotaikuuteen ja itse temppu on jo jotain sellaista, jota ette varmasti ajattele kun joku mainitsee kolikkotempun.

Lopuksi vielä toinen niin sanottu Rothin ”showpiece” eli rutiini jota hän teki vain osana lähitaikuus showtaan. Video on jälleen hyvä esimerkki siitä kuinka Roth toi osaksi taikuuttaan erikoisia esineitä, jotka luonnostaan herättivät yleisön mielenkiinnon.

Rothin taikuudesta löytyy YouTubesta paljon lisää videoita kiinnostuneille.