Del Ray

Del Ray oli mahdollisesti maailman paras taikuri, josta edes suuri osa taikureista ei ole koskaan kuullut. Lukuisat tämän päivän arvostetuimmat taikurit kuten Max Maven, Michael Weber, Jamy Ian Swiss jne, jotka ovat nähneet Del Rayn esiintyvän, nimeävät hänet suosikki taikurikseen. Del Ray syntyi Delbert Raymond Petroskyksi Hubbardin pieneen kaupunkiin Ohioon, josta Ray aikanaan muutti Pittsburghiin jossa hän eli koko elämänsä.

Del Ray oli keskittynyt lähitaikuutteen, mutta hänellä oli myös lavaohjelma. Lähitaikuus esitys oli kuitenkin se, josta Del Ray tuli tunnetuksi sillä maailmassa ei ollut tuolloin eikä nykyään mitään vastaavaa; pienet eläinlelut tekivät mahdottomia asioita, pieni keraaminen pupu tasapainotteli mahdottomasti käskystä katsojan kädellä, kissan leluna käytettävä leikkihiiri heräsi eloon ja vaelteli pitkin pöytää etsien katsojien kortteja ja mekaaninen lintu luki katsojien ajatuksia tai ennusti tulevaa. Ray oli myös teknisesti äärimmäisen taitava korttien käsittelijä ja kykeni huijaamaan taikuuden veteraanejakin, mutta ennen kaikkea Ray oli huikea persoona ja karismaattinen loistava esiintyjä joka sai yleisön nauramaan vedet silmissä ja heti perään mykistymään hämmästyksestä. Ray myös suhteellisen avoimesti uskalsi esitellä taitojaan yleisölle, mutta tämä ei kuitenkaan vienyt mitään pois Rayn taikuudesta.

Koska Del Ray esitys ja persoona oli niin ainutlaatuinen, hän oli äärimmäisen työllistetty messuilla, messujen jälkeisissä illanvietoissa ja korkeatasoisissa yritystilaisuuksissa joissa hän kykeni hinnoittelemaan itsensä korkealle. Tästä johtuen hänellä ei myöskään ollut juurikaan kiinnostusta tai aikaa kierrellä taikurikongresseja ja tehdä omaa osaamistaan tutuiksi taikureille. Miksi Ray ei silti ole tunnetumpi taikureiden ja tavallisten ihmisten keskuudessa johtunee pitkälti kahdesta syystä. Ensinnäkin Rayn temput nojasivat jossain määrin, joskus jopa hyvin pitkälti, elektroniikkaan. Tämä ei sinänsä ole mikään iso paljastus, koska se mainitaan lähes kaikissa Raysta verkossa löytyvistä artikkeleista ensimmäisenä. Mutta mitä ihmiset eivät ehkä ymmärrä on se, että Ray oli rakentanut kaikki elektroniset välineensä itse ja ne olivat huomattavasti aikaansa edellä, sillä langattomat kaukosäätimet ja vastaavat ovat alkaneet yleistyä kunnolla vasta viime vuosikymmeninä. Ray käytti niitä jo 50- ja 60 luvuilla! Vastaavasti yksikään temppu ei nojannut yksistään elektroniikkaan, vaan se oli vain osa Rayn esityksiä, joten elektroniikan epäilyllä yksistään ei voinut edes selittää Rayn temppuja. Haittapuolena tälle oli se, että Rayn esitys vaati häntä kuljettamaan mukanaan omaa isohkoa pöytää, jonka hän sai pakattua farmariautonsa perään josta oli poistettu takanpenkit. Ray oli siis rajoitettu esiintymään ajomatkan päässä kotoaan. Tosin tämä ei Rayta haitannut, sillä hän myös pelkäsi yli kaiken lentämistä ja tästä johtuen ei suostunut esiintymään kuin ajomatkan päässä kotoaan. Tosin joissain tapauksissa Ray ajoi hyvin pitkiäkin matkoja keikoille. 

John Moegring on kirjoittanut Del Rayn taikuudesta on kirjan “Del Ray: America’s Foremost” 2010. Kirja on Del Rayn elämänkerta joka on äärimmäisen viihdyttävää luettavaa, mutta Rayn temppuja se käsittelee vain hyvin suppeasti. Kirjasta arvokkaan tekee se, että kirjan mukana tulee 92 minuuttia pitkä DVD, jossa Ray esittää sekä koko lähitaikuus että lavataikuus esityksensä. Mutta kirjaa ei tosiaan kannata hankkia ajatuksella, että se selittäisi mitä Rayn esityksessä tapahtuu. Tämän tiedon Ray vei valitettavasti yksityiskohtien osalta mukanaan. Toki nykyteknologiaa ja taikuutta tunteva pystyy hyvin pitkälle päättelemään mitä tempuissa täytyy tapahtua, niin yksityiskohdat ovat valitettavasti eivät tule ikinä näkemään päivänvaloa.

Del Rayn kohdalla valitettavasti videomateriaali on jälleen kuvanlaadun osalta heikohkoa, sillä ne on kuvattu pitkälti 1980-luvun alkupuolella. Toisaalta koko Del Rayn lähitaikuus ja lavataikuus setti ovat YouTubessa Frank Parisin nauhoittamina 1983 Tannen Jubileesta. Tässä rutiini mekaanisella linnulla. Kannattaa kiinnittää huomiota etenkin siihen kuinka Ray antaa selvästi mekaaniselle liikkumattomalle olennolle persoonan.

Seuraava pätkä on valitettavasti vieläkin heikommalla kuvanlaadulla, mutta äänet ovat tässä ehkä hieman paremmat. Pätkä on vain viisi minuuttia, mutta siitä käy hyvin selväksi Rayn esiintymistyyli ja se myös osoittaa kuinka hyvä korttien käsittelijä Ray oli: “Teillä on mahdollisuus voittaa 50 dollaria! Näyttää kuluneelta, se on 11 vuotta vanha!”

Tosiaan kiinnostuneille koko Del Rayn noin tunnin esitys löytyy Youtubesta. Ehdottomasti katsomisen arvoinen jos heikohko kuvanlaatu ei häiritse, tempuista saa kyllä pääasiassa hyvin selvää.