Don Alan

Donald Alan McWethy (1926-1999) tunnettiin yleisesti nimellä Don Alan. Alan oli kaupallisen lähitaikuuden edelläkävijä ja hän oli yksi ensimmäisistä taikureista, jotka elättivät itsensä tekemällä nimenomaan lähitaikuutta.

Don Alan ei missään nimessä ollut taikuuden keksijä ja suuri osa hänen esittämästään materiaalista oli muiden keksimiä tai jopa yleisiä kaupallisia temppuja joita kuka tahansa pystyi ostamaan taikurinvälineliikkeistä Mutta tapa jolla Alan esitti suuren osan on muodostunut nykyään niin sanotuksi yleisesti parhaaksi tavaksi esittää niitä. On myös huomionarvoista, että vaikka Alanin merkitys taikuudelle ei teknisesti tai taiteellisesti ole siis samalla tasolla kun esimerkiksi Vernonin, niin hänen esiintymistyylistään on tavallaan tullut alan standardi. Tyyli siis on keskusteleva ja taikuri heittää tasaisesti nokkelia vitsejä ja kaskuja keventämään tilannetta. Iso osa Alanin vitseistä on jopa muodostunut alan vakioiksi ja suuri osa taikureista on kuullut suuren osan niistä.

Alan nautti myös laajempaa suosiota ja hänellä oli oma televisio-ohjelma 1960 luvulla “Don Alan’s Magic Ranch” ja oman ohjelmansa jälkeen hän teki lukuisia vierailuja Yhdysvaltojen isoimmissa keskusteluohjelmissa kuten ”The Mike Douglas Show”, ”The Tonight Show with Johnny Carson” ja ”The Dick Cavett Show”.

Alanista löytyy myös lukuisia videoita. Ensimmäinen video on “Incredible Sunday” ohjelmasta ja se on sinänsä hauska esimerkki kuinka asiansa osaava taikuri rikkoo taikuuden perussääntöjä. Yksi perussääntö on että taikurin ei ikinä tulisi toistaa temppua ja periaatteessa Alan tekee saman tempun kolme kertaa putkeen. On tosin huomion arvoista, että oikeassa esityksessään hän ei tehnyt näitä temppuja peräkkäin, vaan ensimmäinen oli ohjelman avausnumero, toinen rutiini oli ohjelman keskellä ja kolmas oli ohjelman lopussa. Alanin ajatus oli muistuttaa yleisöä siitä mitä tapahtui aikaisemmin toistamalla samaa efektiä.

Toinen video on The Magic Palace ohjelmasta Kanadasta ja siinä Alan esittää hyvin pitkälti lähitaikuuden klassikoita.