Fred Kaps

Hollantilainen Abraham Pieter Adrianus Bongers (1926-1980) on ainut taikuri joka on voittanut taikuuden MM-kilpailuiden niin sanotun pääpalkinnon eli Grand Prixin kolme kertaa. Mahdollisesti hän olisi voittanut sen jopa useammin, mutta hänen kolmannen voiton jälkeen sääntöjä muutettiin niin, että kolmannen voiton jälkeen kilpailija ei saanut enää kilpailla, sillä muillakin piti olla mahdollisuus.

Aluksi Bongers käytti taiteilijanimeä “Mystica”, mutta se oli hyvin lähellä vastaavia nimiä joita käyttivät muut taikurit samaan aikaan. FISM:in tuonaikainen johtaja Henk Vermeijd ehdotti Bongersille nimeä “Fred Kaps” ja loppu on niin sanotusti historiaa.

Kaps kiinnostui taikuudesta kun hänen kotikaupungissaan Utrechtissa paikallinen parturi “Verschragen” oli myös harrastajataikuri ja usein hiustenleikkuun yhteydessä hän esitti temppuja asiakkailleen. Kaps oli yleinen vieras liikkeessä ja kotiin päästessään hän pyrki päättelemään miten hänen näkemänsä temput olisi voitu tehdä ja yleensä hän onnistui keksimään niihin ratkaisun jonka jälkeen hän opetteli itse esittämään ne. Tämä ei kuitenkaan ilmeisesti häirinnyt Verschragenia koska myöhemmin Kaps päätyi menemään naimisiin tämän tyttären Nel Verschragenin kanssa. Kaps kävi koulun loppuun ja hänen isänsä olisi halunnut hänestä markkinoijan, mutta Kaps oli jo päättänyt että hänen harrastuksestaan tulisi hänelle ammatti. Tuohon aikaan Kaps esiintyi jo ahkerasti häissä ja muissa yksityistilaisuuksissa ja myöhemmin hollantilaisille sotilaille. Kaps suoritti myös pakollisen asepalveluksen jossa hänet liitettiin viihdytysjoukkoihin ja hän muun muassa esiintyi kiertueella Indonesiassa. 

Asepalveluksen jälkeen hän ei kuitenkaan tässä vaiheessa vielä nauttinut ja leipä oli ilmeisesti jopa suhteellisen tiukassa, kunnes hän voitti ensimmäisen taikureiden MM-tittelinsä 1950 Barcelonassa. Palkintojenjaon yhteydessä Ruotsin Taikapiiri antoi Kapsille myös hopeisen taikasauvan erikoispalkinnon “kongressin hiotuimmasta esityksestä” ja hänelle tarjottiin kahden viikon kiinnitystä Barcelonassa sijaitsevaan El Cortijo yökerhoon. Esitys toimi myös siellä erinomaisesti ja käytännössä hänen ammattitaikurin ura alkoi.

Kaps ei kuitenkaan lopettanut kilpailemista, vaan hän kävi voittamassa MM-tittelit myös 1955 Amsterdamissa ja  1961 Liegessä. Hän jätti välistä 1953 kilpailut, sillä hän ei halunnut kilpailla samalla ohjelmalla ja uusi ohjelma ei ollut vielä valmis. 1955 Vuoden kilpailuissa, huhujen mukaan, hänen ystävänsä yrittivät puhua hänet vetäytymään kilpailusta viimehetkellä, koska taso oli näennäisesti niin korkea, että he eivät halunneet mestarin jäävän toiseksi. Tämä ärsytti Kapsia suunnattomasti ja se sai hänet hermoilemaan. Hänen vaimonsa sai hänet kuitenkin rauhoittumaan ja edes hänen ystävänsä eivät tienneet mitä kaikkia yllätyksiä Kapsin uudessa ohjelmassa oli ja Kaps voitti toisen MM-tittelin näytöstyyliin. Hänen ohjelmansa lopetusnumeron näette alla olevasta videosta.

Tempusta löytyisi uudempiakin värillisiä taltiointeja mutta videon valinnalle on hyvä syy ja palaan siihen pienen hetken päästä. Itse temppu suolalla oli keksitty jo ennen Kapsia mutta Kaps teki siitä hyvin pitkälle kuuluisan. Videon onkin erinomainen esimerkki Kapsin näyttelijän taidoista ja Kaps saa rutiinin näyttämään siltä että se menee oikeasti pieleen. Kapsin vaimo Nel muisteli Kapsin kuoltua, että heidän olohuoneensa oli tuohon aikaan suolan peitossa ja oli tavallista että ruokaa laittaessa hän ei löytänyt suolaa keittiöstä.

Kaps voitti kolmannen maailmanmestaruutensa 1961 Liegessä. Ymmärtääkseni alla oleva video olisi kilpailuohjelma. Siitä käy hyvin esille Kapsin karisma ja ennen kaikkea valloittava hymy. Muistan kun nuorena taikurinalkuna menin kysymään eräältä suomalaiselta taikurilta, millainen Kaps oli esiintyjänä sillä hän oli nähnyt Kapsin livenä ja tämä kertoi minulle että hän muisti vain valtavan valloittavan hymyn ja se kuinka Kaps ikään kun leijui lavalla liikkuessaan. 

Voitot siivittivät Kapsin kansainväliseen maineeseen ja hän esiintyi myös Yhdysvaltojen televisiossa Ed Sullivanin ohjelmassa. Sullivanin show oli varietee ohjelma joka pyöri lähes 20 vuotta ja edelleen monissa mittauksissa sitä pidetään yhtenä maailman parhaista ikinä televisiossa esitetyistä ohjelmista. Kaps esiintyi ohjelmassa 9. helmikuuta 1964. Päivämäärä on mainitsemisen arvoinen siksi, että Kaps esiintyi Yhdysvaltojen ensiesiintymisensä tekevän englantilaisen rock and roll sensaation The Beatlesin jälkeen. Yllä oleva suolatemppu on tuosta tv-esiintymisestä ja Kaps lopetti siihen osuutensa. Alla oleva video on hänen aloitustemppunsa.

Tempun nimi on homing card ja vaikka se on tunnettu efekti taikureiden keskuudessa, hyvin harva on ikinä uskaltanut alkaa esittää sitä koska Kapsin esitys on etenkin taikureiden keskuudessa niin tunnettu ja legendaarinen että kukaan ei halua tulla verratuksi Kapsiin. 

Video myös nostaa esille pääsyyn, miksi Kapsin nimi on niin legendaarinen taikureiden keskuudessa. Sen lisäksi että Kaps esitti äärimmäisen vaativaa manipulaatiota ja musiikkiohjelmaa, hän esitti myös puheohjelmaa ja ei vain lavalla vaan myös lähellä! Itseasiassa Kaps esitti kaikkia taikuuden muotoja ja hän teki kaiken valtavalla ammattitaidolla ja ylpeydellä. Yleisesti taikuutta tuntevien keskuudessa sanotaankin, että Fred Kaps oli kaikkien paras “yleistaikuri”. Alla vielä muutamia esimerkkejä Kapsin esityksistä. Ensimmäinen on Ed Sullivanin ohjelmasta toiselta esiintymiskerralta.

Tv esiintymiset tekivät Kapsista maailmanluokan megatähden joka esiintyi ympäri maailmaa, esiintyen lukuisille kuninkaallisille ja muille vaikutusvaltaisille henkilöille. Tämä seuraava video ei valitettavasti ole englanniksi, mutta se ei sinänsä vaadi ymmärtämistä. Tässä videolla Kaps esittelee korttitemppu taitojaan. Kapsin korttien käsittelystä ja yleensä lähitaikuudesta on hyvä mainita, että Arturo de Ascanio oli Kapsin hyvä ystävä ja Ascanio tunnetaan nykyään etenkin taikuuden teorioistaan. Ascanio on kuitenkin itsekkin sanonut, että suuri osa hänen teorioistaan pohjautui siihen, kun hän yritti pukea sanoiksi sen mitä Kaps teki luonnostaan ja ehkä jopa osittain tiedostamattaan.

Kapsin vaimon mukaan Kapsin kutsuminen perfektionistiksi oli vähättelevä ilmaisu. Hän uskoi että huipulle pääsyyn ei vaadittu onnea tai sattumaa vaan kaikki pohjautuu kovaan työhön ja hän suhtautui kaikkiin kiinnostuksensa kohteisiin samalla intohimolla. Kaps kuoli syöpään heinäkuussa 1980 vain 54 vuoden iässä. Hän salasi syöpänsä jopa isolta osalta läheisiään joten hänen yllättävä kuolemansa oli iso uutinen taikamaailmassa.