Juan Tamariz

Juan Tamarizia pidetään yleisesti maailman parhaana elossa olevana taikurina. Tamariz syntyi Espanjassa Madridissa 1942 ja vanhemmiltaan hän sai nimen Juan Tamariz-Martel Negrón. Kotimaassaan Espanjassa ja Etelä-Amerikassa Tamariz on suuri kuuluisuus ja hänellä on ollut useita omia televisiosarjoja vuosikymmenien saatossa. Hän on myös edelleen todella suosittu vieras keskusteluohjelmissa.

Tamariz on myös voittanut hopeaa taikureiden MM-kilpailuissa FISM:issä 1970 lähitaikuudessa ja kultaa korttitaikuudessa 1973. Hän on kirjoittanut lukuisia kirjoja taikureille ja suurta osaa niistä pidetään alan klassikoina jo nyt. Espanjaksi hänen tuotantonsa on vielä laajempaa ja se on suunnattu laajasti alan harrastajille ja ammattilaisille. Tämän lisäksi Tamarizin nimellä pyörii Madridissa myös taikurikoulu, jota vetää hänen tyttärensä Ana Tamariz. Koulussa toimii opettajina muun muassa Tamariz itse mutta myös lukuisia muita maailmanluokan taikureita.

Olen itse tavannut Tamarizin ensimmäisen kerran hänen vierailleessaan Kouvolassa 2007 ja myöhemmin 2012 sain kutsun hänen järjestämäänsä El Escorialin taikurikongressiin, johon olen osallistunut vuosittain tuon jälkeen. Tamarizin kuvaileminen tavallisille ihmisille tai jopa toisille taikureille on haastavaa. Taikureilla on hänestä mielikuva lähinnä videoiden pohjalta ja ne eivät minusta anna hänestä realistista kuvaa. Hän ei selvästi halua tehdä parasta materiaaliaan videolla. En tosin ole tämän kokemuksen kanssa yksin, sillä myös monet muut Tamarizin kanssa aikaa viettäneet taikurit sanovat samaa. Toiseksi, videolta tai edes hänen kirjoistaan ei välity hänen tietämyksensä valtava määrä. Hän on miettinyt ja pohtinut taikuutta samalla tasolla olevien mestareiden kanssa jo yli 50 vuotta. Escorialin kongressissa on yleensä ennalta sovitut teemat, joita osallistujat tutkivat edellisen vuoden ja lokakuun lopussa taikurit eripuolilta maailmaa kokoontuvat Escorialiin purkamaan yhdessä löytämänsä tulokset. Lähes aiheesta kun aiheesta Tamariz on pitänyt vuosittain noin parin tunnin puheenvuoron näyttäen ja opettaen asioita, joita kukaan muu huoneessa ei ole ikinä lukenut tai nähnyt. Jos Tamarizilta kysyy mistä tämä tieto on peräisin, niin hän saattaa virnuillen vastata, että kun kaikki muut nukkuvat, hän kipuaa kotitalonsa tai kesämökkinsä katolle ja juttelee siellä Robert-Houdinin ja Hofzinserin kanssa taikuudesta. Tamarizin esiintymistyylistä saa videolla myös ehkä harhaanjohtavan vaikutelman, sillä videolta se saattaa tuntua jopa liian kaoottiselta tai meuhkaavalta.

Tosin videota Tamarizista on tarjolla paljon, sillä kuten aikaisemmin kirjoitin, hänellä on ollut vuosikausia omia televisio-ohjelmia Espanjassa. Tosin nämä ohjelmat ovat pitkälti espanjaksi ja englanniksi häntä löytyy videomateriaalia vähemmän. Vaikka Tamariz puhuu englantia, niin hän on parhaimmillaan äidinkielellään, tekemässä lähitaikuus tai teatteri showta tavallisille ihmisille tai vaihtoehtoisen pitkän illallisen jälkeen, jossain vaiheessa hän kaivaa laukustaa close-up alustansa ja haluaa näyttää sinulle jotain… Silloin tiedät että tulet näkemään jotain erikoislaatuista ja kokenut taikurikin saa tuntea miltä se taikuus tuntuikaan, sillä hän HUIJAA SINUA ja pahasti! Esimerkiksi Dai Vernon on kirjoittanut että; ”Tamariz hämmensi ja huijasi kaikkia loistavalla korttien käsittelyllään. Kenelläkään ei ollut edes aavistusta miten efektit tapahtuivat. Yli 80-vuoden aikana en ole ikinä ennen ollut näin hämätty.” Minulla on Tamarizista täysin vastaavia kokemuksia ja muistan elävästi ensikohtaamisemme Kouvolassa ja koko yön kestävät sessiot, joissa Tamariz huijasi noin 30 suomalaista taikuria uudelleen ja uudelleen ja uudelleen. Menin tuolloin Kouvolaan luullen että tiedän taikuudesta paljon, mutta poistuin ymmärtäen että olin vasta raapaissut pintaa. Vuosittain Espanjassa vieraillessani Tamariz palauttaa minulle joka kerta tuon saman olon, mutta samalla tunnen olevani selvästi viisaampi ja oppineempi kuin Espanjaan saapuessa.

Mutta koska harva tätä lukeva pääsee kokemaan Tamarizin livenä, niin seuraavat videot pyrkivät ainakin antamaanosviittaa hänen neroudesta. Ensimmäinen video on muutaman vuoden takaa ja siinä näemme hieman ikääntyneempää Tamarizia jonka energiatasot ovat hieman hillitymmät kuin nuorempana. Temppu jonka hän esittää on kuitenkin suhteellisen hyvä esimerkki siitä millaisella tempulla hän usein aloittaa esityksen.

Toinen video onkin yli 30 vuoden takaa. Tämän videon Tamariz oli taikuri johon minä törmäsin ensimmäisen kerran televisiossa. Energiaa piisaa vaikka pienen kylän lämmittämiseen, mutta taikuus on silti todella vahvaa ja ennen kaikkea hämäävää. Huomatkaa myös Tamarizin tavaramerkiksi muodostunut pukeutuminen, farkut ja silinterihattu. Tamariz on Cardinin ohella ehkä ainut taikuri jolle silinterihattu oikeasti sopii! Videolla on useampia efektejä.

Lopuksi vielä yksi Tamarizin bravuureista. Tähän temppuun olen nähnyt Tamarizin lopettavansa shownsa useamman kerran. Tempun alku on aavistuksen pitkä, mutta lopputulos on ehdottomasti sen arvoinen ja se kannattaa katsoa loppuun.

Jos Tamariz kiinnostaa enemmänkin, niin YouTubessa on toki paljon pätkiä, mutta Magicanan sivuilla on valtavasti hänen espanjankielisiä televisio-ohjelmia jotka ovat todella laadukkaita, vaikka kieltä ei ymmärtäisikään.