Lähitaikuus

Lähitaikuus eli Close-Up taikuus on taikuutta joka usein esitetään pienille ryhmille kerrallaan, esimerkiksi pöydän ääressä. Välineintä toimivat usein kortit ja kolikot, mutta myös muut jokapäiväiset pienet esineet kuten kupit, lusikat, nopat, kynät, kuminauhat jne.

Puhtaasti lähitaikuudelle ei ole omistettu kovinkaan montaa kirjaa vaan enemmänkin lähitaikuuden alle luokiteltavia temppuja löytyy lukuisista kirjoista muiden temppujen ohessa. Seuraavassa kuitenkin muutama äärimmäisen laadukas kirja jotka jokaisen taikurin tulisi lukea.

Dai Vernon – Book Of Magic

Lewis Gansonin kirjoittama Dai Vernon – Book Of Magic on monen alaa tuntevan taikurin mittapuulla edelleen yksi parhaista ikinä taikuudesta kirjoitetuista kirjoista. Kirjaa ei varsinaisesti ole suunnattu täydelle aloittelijalle, mutta hieman taikuuteen tutustunut pärjää kyllä jo kirjan kanssa. Kirjassa on useampia lukuja materiaalia pelikorteilla, muutama kolikkotemppu mutta myös rutiineja sormustimilla, palloilla, silkkiliinoilla, nopilla ja muilla pienillä esineillä. Myös Vernonin kupit ja pallot rutiini, joka lienee maailman esitetyin taikatemppu, löytyy kirjasta kokonaisuudessaan.

Erinomaisten temppujen lisäksi kirjasta löytyy myös paljon Vernonin teorioita ja ajatuksia taikuuteen liittyen. Kyseessä on yksinkertaisesti kirja joka jokaisen taikurin tulisi lukea.

Valitettavasti fyysistä kirjaa on jossain määrin aavistuksen hankalahko löytää vaikka siitä on julkaistu useampia uusintapainoksia. Tosin taikureille suunnattu Lybrary.com myy kirjasta digitaalista versiota alle 20€ hintaan!

Stars Of Magic

Stars of Magic on Vernonin Book of Magicin ohella ehkä 1900-luvun merkittävin lähitaikuuteen keskittynyt kirja. Tosin kirjassa on myös temppuja sekä korteilla että kolikoilla. Stars of Magic ei itseasiassa ollut alunperin kirja vaan se julkaistiin 1950-luvulla yksittäisinä vihkosina joista jokainen keskittyi yhteen taikuriin ja sisälsi muutaman taikatempun. Projektin ainut tavoite oli lyhyesti korottaa taikuuden arvostusta ja tasoa vakavasti otettavan taiteena ja siinä projekti todella onnistui ja siihen ottivat osaa lukuisat aikansa merkittävimmät taikurit! 1960-luvun alussa nämä yksittäiset vihkoset kasattiin yksiin kansiin ja niistä tehtiin todella laadukas kirja.

Tänäkin päivänä kirjan sisältö on puhdasta rautaa ja kirjan 41:stä tempusta ei löydy yhtään turhaa tai huonoa temppua. Useat kirjan temput löytyvät tänäänkin useiden ammattitaikureiden ohjelmistoista eripuolilta maailmaa ja tässäkin projektissa on muutama temppu kirjasta.

Michael Weber – Life Savers

Michael Weber on yksinkertaisesti nero. Hän ei varsinaisesti pidä isoa ääntä itsestään ja julkaisee taikureille mitään harvoin, mutta tavallinen ihminenkin on törmännyt hänen kädenjälkeensä muun muassa elokuvissa. Esimerkiksi Forrest Gump elokuvassa Gary Sinisen esittämä hahmo ”luutnantti Dan” on rullatuolissa ja kyseinen rullatuoli on Weberin suunnittelema ja piilottaa siis Sinisen jalat ilman CGI:tä.

1991 Richard Kaufman julkaisi Weberin keksinnöistä Life Savers kirjan. Kirja poikkeaa taikurikirjojen massoista sillä, että siinä ei ole yhtään korttitemppua. Kaikki kirjan temput ovat tehtävissä näennäisesti normaaleilla esineillä normaaleissa jokapäiväisissä tilanteissa ja paikoissa kuten toimistoissa, ravintoloissa, ystävien kotona jne. Temput eivät pääasiassa ole kovinkaan vaativia, mutta silti äärimmäisen tehokkaita koska ne näennäisesti tehdään sattumanvaraisesti tarjolla olleilla esineillä.

Kirja ei jälleen sovellu ihan täysin aloittelijalle, mutta jo hieman alaan tutustuneen pitäisi pärjätä kirjan kanssa. Tosin, kirja on myös aavistuksen vaikea löytää mutta siitä otettiin muutama vuosi sitten minusta uusintapainos ja se vilahtelee tasaisesti taikureiden kirpputoreilla ja hinta pysyy vielä kohtuullisuuden rajoissa.

Videoita lähitaikuuteen

Michael Ammar – Complete Cups and Balls

Joidenkin taikureiden mukaan kupit ja pallot on maailman vanhin taikatemppu ja sen esittämisestä olisi kuvauksia jopa Egyptin pyramidien seinässä. Kupit ja pallot on myös taikuuden klassikko ja vielä noin 100 vuotta sitten taikurin taso määriteltiin hyvin pitkälle sen mukaan, kuinka hän esitti kupit ja pallot rutiininsa. Vernon arveli aikanaan että kuppien ja pallojen suosia ja vuosituhansia kestänyt viehätys johtuu mahdollisesti siitä, että yhden rutiinin sisään mahtuu lukuisia taikuuden perus efektejä; esineitä häviää, ilmestyy, siirtyy paikasta paikkaan, menee toisten esineiden läpi jne. Rutiini on myös äärimmäisen muokattavissa ja esitettävissä lukuisissa eri olosuhteissa periaatteessa hyvin pienellä vaivalla.

Kupit ja pallot on opiskelemisen arvoinen juuri monipuolisuudestaan johtuen. Michael Ammarin teki aiheesta kirjan ja kaksiosaisen videon jotka yhdessä tai yksistään ovat ehkä paras yksittäinen lähde aihepiiriin laajempaan tutustumiseen. Suuri osa muista lähteistä keskittyy yhteen yksittäiseen rutiiniin, mutta Ammarin kirja ja videot käsittelevät aihetta paljon laajemmassa mittakaavassa.

John Carney – Caffeinated Cups & Balls

Carneytä pidetään taikuripiireissä yhtenä maailman parhaista sorminäppäryystaikureista. Kaikki mitä hän tekee näyttää äärimmäisen luonnolliselta. Tämän lisäksi Carney on erinomainen opettaja. Muutama vuosi sitten Carney julkaisi videon jossa koko rutiini tehdään tavallisilla kahvikupeilla ja jääkaapista löydettävillä esineillä. Jos kupit ja pallot kiinnostavat näkökulmasta jossa haluatte lisätä vain erinomaisen rutiinin repertuaariinne ja voitte tehdä sitä pienellä vaivalla lähes missä vain niin videota saa suoraan Carneyn verkkosivuilta joko striimattava latausversiona tai DVD:nä.

Dan Harlan – Ultimate Impromptu Magic 1-3

Kolme videota temppuja jotka voi näennäisesti tehdä missä tahansa ja millä tahansa. Temppuja rahalla, nenäliinoilla, tuhkalla, savukkeilla, purukumilla, huulirasvalla ja paljon muilla jokapäiväisillä välineillä. Nämä videot opiskellut taikuri on kuin Ihmemies MacGyver joka on valmiina esittämään jotain lähes koska vain. Edellyttäen siis että olet harjoitellut tarpeeksi.

Videosarja on tehty jo 1990-luvun loppupuolella ja nykyään saatavilla joko DVD tai striimattavassa latausvideon muodossa. Aiheesta on kirjoitettu myös kirja Martin Gardner Encyclopedia of Impromptu Magic mutta valitettavasti kirja on loppuunmyyty ja vaikka siitä tuli jokunen vuosi sitten päivitetty uusi versio, sen hinnat ovat useammassa sadassa eurossa ja tästä johtuen suosittelen aiheesta kiinnostuneelle ennemmin tätä videosarjaa kuin Gartnerin kirjaa.

Dan Harlan – Magic With Rubber Bands 1-3

Dan Harlania on pitkälle kiittäminen siitä, että taikurit alkoivat tehdä temppuja laajemmassa mittakaavassa kuminauhoilla. Jos aihe ei ole sinulle entuudestaan tuttu, niin tuskin voit edes kuvitella mitä kaikkea kuminauhoilla voi tehdä mutta oheisessa videossa muutama esimerkki! Myös nämä videot on tehty jo 1990-luvulla joka kieltämättä näkyy kaameassa vaatetuksessa ja hiusmuodissa, mutta hei, osa meistä eli jo tuolloin… Silti videoiden sisältämät temput ovat edelleen erinomaisia ja useampia näistä löytyy edelleen allekirjoittaneen repertuaaristakin. Videoita saa sekä DVD:nä että striimattavina latausvideoina.