Lavataikuudessa on kyse yleensä isoimmille ryhmille esitettävästä taikuudesta jossa taikuri on estraadilla tai lavalla. Lavataikuuden alle sijoittuu myös muita alatyylilajeja kuten manipulaatio jota varsin usein esitetään musiikin säestyksellä. Lavataikuudelle on jossain määrin yleistä, että se vaatii myös isompaa rekvisiittaa tai välineitä. Useissa tapauksissa näitä välineitä myydään yksittäisinä temppuina ja hinnat voivat joissain tapauksissa olla hyvinkin korkeinta. Lähteet ovat myös hyvin keskittyneet yleensä yhden yksittäisen aihepiirin ympärille kuten vaikkapa narutemput tai viimeaikoina suuri villitys tuntuu olleen temput Rubikin kuutioilla. Tästä johtuen lavataikuuteen ei ole varsinaisesti tarjolla kovinkaan montaa selkeää ”yhtä lähdettä”.
Tosin, lavataikuus on ehkä taikuuden osa-alue, joka jää joka tapauksesssa harrastelijalle kaikkein etäisimmäksi, sillä harrastajan täytyy harvemmin esiintyä niin sanotusti estradilla tai lavalla, isommalle ryhmälle. Tosin lavataikuuteen voi silti tutustua ja monet lavalle tarkoitetut temput ovat usein tehtävissä myös pienemmän mittakaavan tilaisuuksissa.
Lähteitä lavataikuuteen tutustumiseen
Tarbell Course in Magic – Dr. Harlan Tarbell
Tarbell sarja on ikään kuin taikuuden tietosanakirjasarja. Sarja koostuu kahdeksasta kirjasta. Viisi ensimmäistä julkaistiin jo 1920-luvun lopulla ja loput kolme on julkaistu myöhemmin. Kirjasarja koostuu 60:stä oppitunnista ja jokainen oppitunti käsittelee taikuuden eri osa-aluetta. Oppitunneissa on sekä teoriaa, mutta myös valtavasti temppuja. Ennen kaikkea Tarbellin kirjasarjan erottaa monesta muusta taikurikirjasta juuri se, että se oikeasti koettaa opettaa lukijaansa ajattelemaan, liikkumaan ja esiintymään kuten taikuri. Lisäksi kirjasarjassa käsitellään kaikkea taikuuteen liittyvää kuten käsikirjoittamista, esiintymistä, etiikkaa, esiintymistaitoa jne.
Useat vanhemman ikäpolven taikurit jopa usein naureskelevat että ei ole keksittyä temppua jota Tarbellin kirjasarjasta löytyisi. Kirjasarjan valtavasta sisällöstä löydät lisätietoja esimerkiksi Wikipediasta. Vaikka sarja on sinänsä jo vanha, niin sillä on edelleen tänä päivänä valtavasti arvoa ja iso osa sarjan tempuista on oikeasti edelleen täysin käyttökelpoisia.
Mark Wilson – Complete Course In Magic
Mark Wilsonia pidetään Yhdysvaltojen ensimmäisenä isona ja tunnettuna TV-taikurina. Wilsonin ”Magic Land of Alakazam” pyöri Yhdysvaltojen televisiossa neljä vuotta ja loi hyvin pitkälle pohjan, jota käyttäen taikuutta esitetään televisiossa myös tänään.
1975 Julkaistu Mark Wilsonin ”kokonainen taikurikurssi” oli tavallisille ihmisille suunnattu kirja taikureista ja taikuudesta, mutta sen sisältö on edelleen tänäkin päivänä varsin korkeatasoista. Suomestakin löytyy lukuisia ammattitaikureita joiden repertuaarista löytyy temppu tai pari jotka löytyvät Mark Wilsonin kirjasta.
Kirja ei käsittele vain lavataikuutta vaan siinä on omat osionsa monille eri taikuuden osa-alueille kuten korttitaikuus, rahataikuus, suuret illuusiot, mentaalitaikuus, narutemput jne. Suosiostaan johtuen kirja on myös hyvin saatavilla, sen hinta on hyvin kohtuullinen ja se soveltuu erinomaisesti taikuudesta kiinnostuneelle edellyttäen että englanninkieli ei tuota liikaa hankaluuksia.
Manipulaatio
Jeff McBride – Art of Card Manipulation 1-3
Jeff McBride on yhdysvaltalainen taikuri joka tunnetaan erityisesti taidokkaista ja nopeista käsistään ja erikoistuneesta korttien, kolikoiden ja muiden pienien esineiden manipulaatiosta. 1990-Luvun lopulla taikureille suunnatut opetusvideot alkoivat yleistyä ja McBriden ”Art of Card Manipulation” sarja oli ensimmäisiä lavalla tehtävään korttimanipulaatioon tutustuttavia videosarjoja. Sitä voi edelleen jossain määrin pitää parhaana lähteenä pelikorttien manipulaatioon tutustumisena.
Videosarja alkaa jälleen täysin perusteista eikä se edellytä mitään aikaisempaa tuntemusta pelikorttien manipulaatioon. Jokainen video on noin 70 minuuttia pitkä ja sisältää kymmeniä eri tekniikoita, joiden avulla taikuri voi näennäisesti poimia kortteja esimerkiksi ilmasta näennäisesti tyhjillä käsillä jne. Huomionarvoista näissä tekniikoissa ja manipulaatiossa on se, että manipulaatiotekniikat on pääasiassa tarkoitettu tehtäväksi lavalta tai estraadilta. Vaikka osa niistä soveltuu tehtäväksi myös ihmisten ollessa lähellä, niin iso osa kuitenkin on tarkoitettu kauempaa tehtäväksi ja pääsääntöisesti yleisön pitää myös olla taikurin edessä ja sivuilta tai takaa yleisö hyvin usein saattaa nähdä jotain, mitä heidän ei tulisi nähdä. Tästä johtuen harrastajalle manipulaatiotaikuus jää usein hyvin pitkälle oman sorminäppäryyden kehittämiseen tai itsensä haastamisen asteelle, sillä paikkoja joissa manipulaatiota voi esittää on Suomessa suhteellisen rajoitetusti.
Jeff Sheridan – Genius At Work Vol.2 – Card Manipulation
Jeff Sheridan on vanhemman polven taikuri New Yorkista joka esiintyi hyvin pitkälti New Yorkin kaduilla ja keskuspuistossa 1960-luvulla tehden äänetöntä manipulaatioesitystä. Sheridanin tempuista julkaistiin neljän DVD:n sarja parikymmentä vuotta sitten ja sarjan toinen video keskittyy vain ja ainoastaan pelikorttien manipulaatioon eli erilaisiin viuhkoihin, taidonnäytteisiin ja tapoihin poimia kortteja näkymättömästi ilmasta. Muun muassa Jeff McBride on useampaan otteeseen nimennyt Jeff Sheridanin yhdeksi opettajistaan joten oppilaan sijasta voit oppia nyt myös opettajalta.
Pieni Internetin kaivelu toi esiin, että myös Sheridan on julkaissut jossain vaiheessa kolmen videon sarjan manipulaatiotekniikoista. Pituutta sarjalla näyttää olevan yli kuusi tuntia, joten manipulaatiosta kiinnostuneelle kyseessä saattaa olla myös kannattava investointi. En ole henkilökohtaisesti tosin sarjaa nähnyt mutta näyttää olevan tarjolla myös latausvideon muodossa.
Jeff McBride – World Class Manipulation 1-3
World Class Manipulation sarjalla tutustutaan lavalla tehtävään manipulaatioon sormustimilla, biljardipalloilla ja kolikoilla. Valitettavasti jokainen aihepiiri ei ole saanut omaa videotaan vaan yhdestä aiheesta kiinnostunut joutuu hankkimaan koko sarjan, sillä jokaista aihepiiriä käsitellään jokaisella videolla. Jälleen ensimmäinen video aloittaa aihepiirien käsittelyn täysin perusteista ja soveltuu siis myös aloittelijoille ja hiljalleen videosarjan edetessä siirrytään edistyneempiin ja edistyneempiin tekniikoihin ja rutiineihin.
Levent – “Ultimate Guide to the Billiard Balls” 1-3
Lähes kaikki mitä olet ikinä halunnut tietää biljardipallojen manipuloinnista lavalla yhdessä paketissa.
Yhdysvaltalainen Levent eroaa monesta manipulaattorista koska Levent ei esiinny musiikin säestyksellä vaan tekee koomista puheohjelmaa ja teknisesti vaativaa manipulaatiota yhdistelmänä. Levent on myös äärimmäisen hyvä opettaja ja taikuuden historian tutkija ja tässä projektissa Levent esittelee billiardipallo manipulaation tekniikoita mutta myös rutiineja jo edesmenneiltä mestareilta jotka esittivät palloja osana esitystään.
Pääasiassa kaikki mitä Levent on julkaissut on sisällön osalta äärimmäisen laadukasta ja kohtuullisesti hinnoiteltua. Suuri osa Leventin tuotteista on saatavilla vain suoraan hänen verkkokaupastaan tai luennolta.
Edistyneempää materiaalia löytyy Aasiasta
Hyvin pitkälle vuoden 2006 Taikureiden MM-kilpailuiden jälkeen Aasiassa alkoi taikureiden keskuudessa kunnon manipulaatio buumi. Toki alueelta tuli myös ennen tuota paljon lahjakkaita manipulaattoreita mutta etenkin Etelä-Koreassa taikureiden arvostus suorastaan räjähti nousuun Eun Gyeol Leen voitettua lavataikuuden sarja Tukholman MM-kilpailuissa ja hänestä tuli sitäkautta megatähti kotimaassaan. 2009 MM-kilpailuista asti manipulaatiosarjassa ovatkin hyvin pitkälle jyränneet aasialaiset ja peräti 10/12 tarjolla olleesta palkintosijasta on tuon jälkeen matkannut Aasiaan. Viimeisen viiden vuoden aikana osa näistä aasialaisista manipulaattoreista on julkaissut omia projektejaan, joissa he opettavat tekniikoitaan ja salaisuuksiaan.