Rene Lavand

Rene Lavand syntyi 1928 Argentiinassa ja sai vanhemmiltaan nimen Hector Rene Lavandera. Hänen isänsä oli kiertävä kauppias ja äiti opettaja. Lavandin kiinnostus taikuuteen heräsi seitsemän vuotiaana kun hänen isänsä ystävä näytti hänelle taikatempun. Lavandista kehittyi lähitaikuuteen erikoistunut taikuri ja hän nauttii taikureiden keskuudessa mainetta taikurina joka teki taikuudesta taidetta. Lavandin esiintymistyyli oli arvokas ja vakava. Hän esitti taikuutta vakavasti otettavana taiteena ja yhdisteli siihen muun muassa runoutta, tarinankerrontaa ja elämänviisauksia. Lavand oli äärimmäisen suosittu esiintyjä espanjaa puhuvissa maissa ja hän esiintyi aikanaan myös Yhdysvaltojen televisiossa muun muassa Ed Sullivanin ja Johnny Carsonin televisio-ohjelmissa, jotka olivat aikansa seuratuimpia ohjelmia.

Taikurina Lavandista tekee erikoisen myös se, että hän menetti oikean kätensä auto-onnettomuudessa ollessaan vain yhdeksän vuotta vanha. Tästä johtuen Lavand joutui kehittämään lähes kaikki käyttämänsä tekniikat itse, koska perinteinen taikurikirjallisuus on kirjoitettu kaksikätisille… Lavand ei kuitenkaan ikinä esityksissään tuonut tätä mitenkään esille ja hän esiintyi aina rennosti pitäen toista kättään taskussa ja tarinoiden mukaan, yleisö ei aina edes tiedostanut että kaikki mitä he näkivät Lavandin tekevän tapahtui vain yhdellä kädellä. Jos joku huomasi asian ja tiedusteli Lavandilta hänen kädestään, Lavand kertoi yleensä ohimennen totuuden; kyseessä oli auto-onnettomuus. Tämä ei kuitenkaan usein kuulemma tyydyttänyt yleisön mielikuvitusta ja yleisöllä oli usein omia ”teorioitaan”. Lavand muun muassa kertoo tapauksesta jossa yleisön jäsen oletti tämän olleen uhkapeluri, joka  oli jäänyt kiinni huijaamisesta ja häntä olisi ammuttu käteen… Lavand antoi yleisön pitää teoriansa.

Lavandin ammattitaikurin ura alkoi vasta varsin myöhäisellä iällä. Hän työskenteli pankissa 32 vuotiaaksi. Sitten hän esiintyi paikallisessa teatterissa Buenos Airesissa ja lopulta ympäri maailmaa seuranaan vain pelikorttipakka. Richard Kaufman on kirjoittanut Lavandin kanssa kirjan ”Mysteries of my Life” joka on sekä elämänkerta että opaskirja Lavandin taikuuteen. Etenkin elämänkerrallinen osuus on kiehtovaa luettavaa, sillä tunnettuna esiintyjänä Lavand päätyi esiintymään lukuisille diktaattoreille, Etelä- ja Keski-Amerikan huumepomoille sekä julkisuuden henkilöille. Kirjassa Lavand muistelee monia noista kohtaamisista. Maailman kiertämisen ohella Lavand asui Tandilissa Argentiinassa, jossa hän omisti muun muassa junanvaunun, jonka hän oli muokannut pieneksi teatteriksi, jossa hän esiintyi itse mutta myös opetti taikuutta.

Lavandin taikuudesta on julkaistu myös kolme muuta kirjaa; Slow Motion Magic 1&2 ja Magic from the Soul. Näiden lisäksi Lavandin tuotantoa nauhoitettiin jälkipolville ainakin A1 MagicalMedian toimesta, joka julkaisi aikanaan Close-Up Artistry videosarjan (5 DVD:tä) sekä Luis DeMatosin Essential Magic Collectionin ”Maestro” (4DVD) sarjoissa. Myös useampia Lavandin luentoja on taltioitu videolle. Videoista on tosin mainittava sen verta, että Lavand ei puhunut käytännössä ollenkaan englantia ja videoilla hän työskentelee lähes poikkeuksetta kääntäjän kanssa. Luonnollisesti tällainen tilanne sotkee esiintyjän ajoitusta ja se ei ehkä pääse täysin oikeuksiinsa. Toiseksi kaikki mitä Lavand tekee tapahtuu yhdellä kädellä, mutta periaatteessa jos et ole yksikätinen niin ainut syy opetella Lavandin tekniikoita on itsensä haastaminen tai kenties halu esittää lyhyttä tribuuttinumeroa mestarin kunniaksi. Mutta pääasiassa kaikki Lavandin käyttämät tekniikat ovat huomattavasti helpompia toteuttaa kahdella kädellä. Ja kolmanneksi, suuri osa näistä videoista tehtiin Lavandin ollessa jo varsin iäkäs ja tämä luonnollisesti vaikuttaa sorminäppäryyteen. Lavand nukkui pois kotikaupungissaan Tandilissa 86 vuoden iässä.

Ensimmäinen video on oma ensikosketukseni Rene Lavandiin ”World Greatest Magic” televisio-ohjelmasta 1990-luvun puolivälistä. Videolla Lavand esittää tempun joka on taikureiden keskuudessa ehkä hänen tunnetuin teoksensa; ”En voi tehdä tätä enää yhtään hitaammin…”

Seuraava videopätkä on Paul Danielsin televisio-ohjelmasta englannista 1987. Videossa on tekstitys englanniksi joka tekee esityksestä helpommin seurattavan.

Vaikka Lavandin pääasiallinen työkalu oli pelikortit, hän kuitenkin lopetti lähes aina esityksensä seuraavaan temppuun.