Taikuuden harrastaminen Suomessa

Tältä sivulta löydät vastauksen yleisimpiin kysymyksiin joita uudella taikuuden harrastajalla voi olla mielenpäällä. Lopusta löydät myös esittelyn yleisimmistä taikurijärjestöistä, alan aikakausilehdistä sekä Suomessa järjestettävistä tapahtumista. Alla olevista linkeistä voit hypätä suoraan haluamaasi kohtaan sivua.


Miksi taikatemput on hyvä harrastus?
Ovatko taikatemput vaikeita?
Olen nainen/tyttö, voinko tulla taikuriksi?
Tarvitsenko opettajan?
Ketä kannattaa kuunnella?
Taikatemppujen tekeminen koulussa
Auttaako taikatemput tapaamaan naisia?
Mistä saa välineitä?
Mitä minun kannattaa ostaa?
Taikuriyhdistykset
Taikurilehdet
Taikurikoulut ja taikureiden koulutustapahtumat

Usein kysyttyÄ

MIKSI TAIKATEMPUT ON HYVÄ HARRASTUS?

Suurella osalla ihmisistä on elämässään jossain vaiheessa aika, jolloin taikatemput ovat kiinnostaneet heitä. Syitä tähän on monia. Toisia ihmisiä kiehtoo taikuuden salaisuudet ja halu tietää, miten joku temppu tehdään. Hyvin useissa tapauksissa juuri tuo halu tietää salaisuus, jota muut eivät tiedä, on se asia joka saa ihmisten kiinnostuksen taikuuteen syttymään. Salaisuuksien tietäminen muodostaa tunteen vallasta; minä tiedän jotain mitä muut eivät tiedä. Lapsen kohdalla tuo tunne voi olla erityisen voimakas; minä tiedän jotain mitä edes aikuiset eivät tiedä ja se voi lapsen kehityksen kannalta olla hyväksi.

Taikatemppujen kiinnostuksen taustalla voi olla myös omakohtainen kokemus taikuuden aiheuttamasta hämmästyksen tunteesta. Henkilö on esimerkiksi nähnyt itse hyvän taikurin ja taikuuden kokemus on tehnyt häneen syvän vaikutuksen. Henkilö haluaa itse oppia antamaan muille tuon kokemuksen ja alkaa kokemuksen innostamana opetella taikatemppuja. Kun hän esittää temppuja muille, hän toivottavasti saa heidät kokemaan myös tuon hämmästyksen tunteen, jonka hän itse aikanaan koki, ja hän haluaa saavuttaa sen uudestaan ja uudestaan. Hän on siis jäänyt koukkuun, mutta hyvällä tavalla ja toivottavasti noiden kokemuksien kautta hän myös kokee saavansa arvostusta vertaisiltaan ja muilta ihmisiltä.Taikatemput ovat loistava harrastus, joka syystä tai toisesta menee suurella osalla ohi hyvin nopeasti. Tämä on sinänsä sääli, sillä taikatemppujen harrastamisessa on niin paljon hyviä puolia. Taikatemppujen opettelu opettaa pitkäjänteisyyttä, kehittää mielikuvitusta ja ongelmanratkaisutaitoja, opettaa lukemaan ja kehittää luetunymmärtämistä. Se myös kehittää kielitaitoa, sillä materiaalia on edelleen heikonlaisesti tarjolla suomeksi. Taikatemppujen esittäminen myös kehittää sosiaalisia taitoja, vuorovaikutustaitoja sekä edesauttaa voittamaan yhtä maailman suurinta pelkoa, ihmisten edessä esiintymistä.

OVATKO TAIKATEMPUT VAIKEITA?

Tasaisesti esiintymismatkoilla ihmisten kanssa jutellessa nousee esille yleinen olettamus, että taikatemppujen tekeminen ja opetteleminen olisi vaikeaa. Toki tuo olettamus pitää jossain määrin paikkaansa, etenkin jos puhutaan edistyneestä ja pitkälle viedystä kiinnostuksesta taikuutta ja taikatempputekniikoita kohtaan, mutta silloinkin puhutaan vain oikeastaan jäävuoren huipusta. Taikatempuista harrastetasolla puhuttaessa ei puhuta valtavasta sorminäppäryydestä ja vuosien harjoittelusta. On olemassa kymmeniä tuhansia erilaisia taikatemppuja jotka voi teknisesti oppia jopa illassa! Toki varmuus ja rohkeus alkaa esittää niitä vie suurella osalla paljon enemmän aikaa, mutta itse tekninen osuus ei yleensä vie niin paljon aikaa kun moni kuvittelee.

Keskusteluissa taikuuteen perehtymättömien kanssa olen usein verrannut taikatemppujen opettelemista instrumentin, kuten vaikkapa kitaran soittamiseen. Asiaa perehtymättömälle kitaran soittaminen vaikuttaa vaikealta, mutta silti henkilö ymmärtää, että kitaran soitto perustuu pääsääntöisesti tiettyihin otteisiin, eli nuotteihin. Otteita vaihtamalla, molempia käsiä yhdistelmällä, saadaan aikaan sitten ääntä. Oikeassa järjestyksessä äänestä tulee tunnistettavaa musiikkia. Kun henkilö hallitsee otteet, eli pystyy soittamaan nuotteja, avautuu hänelle suuri osa musiikin kirjosta. Hänen täytyy vain enää muistaa missä järjestyksessä nuotit soitetaan, sillä hän hallitsee jo perustekniikat. Sama asia pätee taikuudessa. Esimerkiksi korttitaikuudessa on myös tietyt perusliikkeet ja periaatteet, aivan kuten musiikissa nuotit. Kun henkilö hallitsee nuo perustekniikat, niin iso osa korttitempuista avautuu hänelle. Pääsääntöisesti voidaankin väittää, että taikatemppujen tekeminen on vain niin vaikeaa kuin opettelija uskottelee sen itselleen olevan.

Hyvänä esimerkkinä tästä on vanhempien ja nuorempien taikuuden harrastajien välillä nähtävissä oleva ero teknisessä tasossa. Meillä Suomessakin on lukuisia nuoria taikuuden harrastajia, jotka ovat muutaman vuoden harrastuspohjalla paljon taitavampia kuin vuosikymmenet taikuutta harrastaneet kokeneet harrastajat. Syy tälle ei löydy harrastajien iässä vaan asenteissa ja ennakkoluuloissa. Vanhemman polven taikurit opettelivat taikuutta aikana, jolloin materiaalia oli vaikea saada käsiinsä ja taikuutta pidettiin yleisesti vaikeana ja oikeasti edistyneitä tekniikoita osaavia taikureita nähtiin ehkä kerran vuodessa televisiossa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana aloittaneet nuoret taas ovat kasvaneet aikana jolloin he voivat nähdä alan mestareita YouTubesta koska vain ja kukaan ei ole varoitellut heitä etukäteen, että taikuus olisi vaikeaa. Nuorilla ei tästä johtuen ole ollut ennakko oletusta, että jokin taikuuden tekniikka vaatisi poikkeuksellisen paljon aikaa joten harjoittelua ja valittamisen sijasta he opettelivat tekniikan olettaen, että koska he näkivät useamman henkilön tekevän sitä YouTubessa, niiden täytyy olla täysin opeteltavissa. Ennakkoasenteella on siis iso merkitys.

Olen nainen/tyttö, voinko tulla taikuriksi?

Ehdottomasti! Edesmennyt taikurimestari Eugene Burger sanoi usein että “Taikuus on kuin valtava talo, jossa on tarpeeksi huoneita ja tilaa kaikille!” Taikuus sopii ikään ja sukupuoleen katsomatta kaikille. Naispuolisten taikureiden määrä on viimeiset pari vuosikymmentä ollut tasaisessa nousussa. Suomessakin löytyy muutamia erinomaisia naispuolisia taikureita!

Varoituksen sana kuitenkin naispuolisille taikuudesta kiinnostuneille! Älkää tehkö feminiinisyydestänne ainoaa asiaa joka erottaa teidät massasta. Maailmalla viihdealalla on valitettavasti jo ihan tarpeeksi hyvännäköisiä flirttailevia esiintyjiä, joita ei oikeasti noteerattaisi mitenkään ilman heidän ulkonäköään. Voit olla todella hyvä taikuri myös ilman flirttiä. Luonnollisesti hyödynnä sukupuoltasi ja noteeraa se jotenkin esityksissäsi, mutta älä tee siitä ainoaa “juttuasi”. Mutta tuo toki vapaasti esitykseesi muita kiinnostuksen kohteitasi ja ajatuksiasi.

Tarvitsenko opettajan?

Vielä muutama vuosikymmen sitten vastaus olisi ollut hyvin todennäköiseksi kyllä! Mutta periaatteessa nykyaikana lähes kaikki on saatavilla ja valitettavasti suuri osa taikureista ei ole kovinkaan hyviä, joten uskallan väittää että et tarvitse opettajaa. Opettaja-oppilas suhteissa on myös riski, että oppilas alkaa jäljitellä liikaa opettajansa maneereja, tapoja ja tekniikoita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on suhteellisen tunnettu korttitaikuri Darwin Ortiz ja hänellä on muutamia suhteellisen tunnettuja oppilaita taikuripiireissä, mutta heidän oppilaansa ovat kuin pieniä Ortiz klooneja, sillä kaikki heidän tekemisessään muistuttaa Ortizia; eleet, tekniikka, puherytmi jne. Samaa on havaittavissa Euroopassa taikuri Dani DaOrtizin kohdalla, josta tuntuu löytyvän suomestakin ainakin puolenkymmentä kloonia.

Opettaja tai kokeneempi mentori voi toki olla hyödyllinen, mutta ei välttämätön. Pääsääntöisesti opettajilla tai mentoreilla voi olla paljon niin sanottua hiljaista tietoa, joka on hankittu pitkän ajan kuluessa ja se pohjautuu heidän henkilökohtaisiin kokemuksiinsa. Tällaista tietoa on harvemmin saatavista mistään muista lähteistä. Mutta jos olet kiinnostunut vain taikatempuista harrastus pohjalta niin pärjäät hyvin ilman opettajaakin, opettaja voi auttaa mutta ei ole välttämätön.

Ketä kannattaa kuunnella?

Ei ainakaan ketään jonka pääsääntöiset meriitit ovat suosittu YouTube, Instagram, TikTok tai SnapChat kanava! Vastaavasti myös kaikki Internetin keskustelufoorumeilta löytyvät ohjeet kannattaa aina ottaa pienellä varauksella. Se ei tarkoita etteikö näistäkin lähteistä voisi saada hyödyllisiä neuvoja, mutta niitä ei automaattisesti kannata olettaa hyviksi. 

Hyviä neuvoja voi kuitenkin saada lähes kaikkialta; toiset taikurit, perheenjäsenet, sisarukset ja vapaa-ajan kavereilta. Jos useampi eri ihminen ehdottaa sinulle samaa asiaa, sitä kannattaa ainakin kokeilla. Lopulta kokeileminen on ainut mahdollisuus testata toimiiko kyseinen neuvo sinun kohdallasi. Perheenjäsenten ja ystävien palautteeseen kannattaa kuitenkin suhtautua suurella varauksella, sillä he eivät tule pääsääntöisesti ikinä antamaan sinulle rehellistä ja suoraa palautetta. Sisarukset voivat olla jossain määrin poikkeus, mutta omat vanhempasi eivät luultavasti ikinä ilkeä sanoa sinulle suoraan, että tekniikkasi on heikkoa ja he tietävät tismalleen miten tempun teit. Vanhemmat ovat yksinkertaisesti liian kohteliaita ja rakastavaisia sanomaan tätä sinulle. Tästä johtuen saamme nauttia tosi-TV:n kykyohjelmissa aivan kaameasta roskasta vuodesta toiseen. Iso osa kilpailijoista ei oikeasti tiedä, että he eivät ole kovin hyviä, sillä kukaan ei ole sanonut sitä ikinä heille…

Taikatemppujen tekeminen koulussa

“Kukaan joka tekee taikatemppuja yläasteella, ei ole ikinä saanut tyttöystävää”

Penn Jillette – Cruel Tricks for Dear Friends

Taikatemput alkaa usein kiehtoa harrastuksena peruskouluiässä. Tämä on sinänsä sekä siunaus että kirous. Toisaalta kouluikäiset lapset rakastavat taikuutta! Samalla taikatemput on erinomainen harrastus motorististen ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen. 

Samaan aikaan kuitenkin peruskouluikäisten nuorten käytöstavat ja toisten kohtelu on usein vielä hyvin heikolla tasolla ja erilaisuutta ei vielä ymmärretä käsitellä rikkautena, vaan se on usein sosiaalisten ryhmien sisällä tuomittua. Toisin sanoen, kukaan ei ole yhtä kateellinen ikätoverilleen kuin peruskoululainen! Ja peruskoululaiset eivät pelkää lyödä lyötyä, jos sillä on pienikin mahdollisuus kohottaa heidän omaa arvoaan ryhmän sisässä. Jos lapsiryhmässä yhdellä on erikoistaito, joka mahdollisesti muuttaa ryhmän sisäistä sosiaalista dynamiikkaa, on hyvin todennäköistä että osa ryhmästä ei katso tai koe tätä erikoistaitoa positiivisena. Valitettavasti tämä voi johtaa esimerkiksi pahimmassa tapauksessa koulukiusaamiseen tai ryhmästä pois sulkemiseen. Olen jutellut asiasta useamman taikurin kanssa ja aika monella on valitettavasti negatiivisia koulukokemuksia ylä-asteen ajoilta, koska emme vielä tuolloin ymmärtäneet että kaikki lapset eivät ole tarpeeksi kypsiä käsittelemään erilaisuutta.

Taikatemppujen kanssa peruskoulussa kannattaakin siis olla erityisen varovainen. Ehdottomasti peruskoulu ei ole millään tasolla este taikatemppujen harrastamiselle, mutta koulupäivän aikana taikatemppujen tekemisen kanssa kannattaa olla varovainen! Tosin, omasta peruskoulustani on jo lähes 25 vuotta, joten on olemassa mahdollisuus että maailma on muuttunut… Mutta valitettavasti pelkään ettei näin ole.

Peruskoulun jälkeen tilanne onneksi muuttuu ja erilaisuutta aletaan ymmärtää paremmin. Itse muistelen suhteellisen lämmöllä lukio, ammattikorkeakoulu ja yliopisto aikojani jolloin niin hyvässä kuin pahassa, suuri osa tiedekunnasta tunnisti minut useammin “taikurina” kuin “Jussina” tai “Juha-Mattina”. Mutta taikatemput ei enää tuossa vaiheessa ollut niinkään merkki nörttyidestä tai erinlaisuudesta, vaan täysin hyväksyttävä ja jopa kiinnostusta herättävä harrastus.

Tosin, entäs opettajat? Noin vuosikymmen sitten olin puhumassa opettajien TyKy päivässä kasvatustieteen maisterin näkökulmasta ja puheenvuoroni jälkeen minulle ehdotettiin, että voisin alkaa tekemään väitöskirjaa aiheesta “Taikatemput luokkahuoneessa – Syrjäytyneen lapsen takaisin mukaan luokkatoimintaan saaminen onnistumisen tunteen kautta”. En valitettavasti ole tutkija tyyppiä tai minua ei voisi vähempää kiinnostaa väitöskirjan väsääminen, mutta aihe  on silti pyörinyt mielessäni koko vuosikymmenen ja uskon että siinä olisi oikeasti valtavasti potenttiaalia. Eli mitä jos opettaja osaisi tehdä edes muutamia yksinkertaisia taikatemppuja, joissa näennäisesti oppilas olisi se, joka saa tempun aikaan. Voisi luokkahuonetilanteesta syrjään jääneen oppilaan saamaan kiinnostumaan opetuksesta ja koulusta uudelleen jos hänelle tarjoaisi tasaisesti pieniä onnistumisen kokemuksia joissa hän näennäisesti tekisi jotain mahdotonta. En ole asiaa sen koommin ikinä tuossa mielessä testannut, mutta luokanopettajan sijaisuuksia, koulutuksia ja avoimen yliopiston opettajana toimiessa olen tasaisesti lisännyt opetustuokioihin jotain pientä taikaa ja huomannut että se selvästi auttaa.

Auttaako taikatemput tapaamaan naisia?

Ennen kuin joku vetää herneen nokkaansa otsikosta, niin tätä kysytään oikeasti minulta lähes jokaisella keikalla ja aina miespuolisen henkilön toimesta! Tätä ei ole minusta ikinä kysytty minulta naispuolisen henkilön toimesta! Olettaisin että naispuoliset henkilöt automaattisesti ymmärtävät, että jos olet antisosiaalinen hyssykkä, joka ei ole ikinä lukenut kirjaa tai omaa muutenkaan erikoisia sosiaalisia taitoja, niin mikään määrä taikatemppuja ei tee sinusta kiinnostavaa sinua kiinnostavan saman tai vastakkaisen sukupuolen silmissä. Eli lyhyesti ei, jos et kykene tapaamaan sinua miellyttäviä ihmisiä ilman taikatemppuja niin valitettavasti taikatemput eivät sitä tule muuttamaan.

MUTTA… Jos olet sosiaalinen ja kykenet aloittamaan ja ylläpitämään keskustelua uusien ihmisten kanssa luonnostaan, niin silloin taikatemput voivat toki auttaa. Tunnen itse ihmisiä, jotka ovat aikanaan opetelleet taikatemppuja jotta he kykenivät lähestymään heitä kiinnostavia ihmisiä ja koska he olivat luonnostaan myös sosiaalisia, itsestään huolta pitäviä ja kiinnostavia ihmisiä, niin taikatemput auttoivat heitä. Tosin, suuri osa on tänään jo niin sanotusti “rahoittunut” ja suunnannut kiinnostuksen muualle ja taikatemput eivät jääneet heillä osaksi heidän elämäänsä.

On myös syytä mainita, että taikatemput ei ehkä ole se “coolein” harrastus ja jossain määrin taikatemppuja pidettiin harrastuksena pitkään jopa nörttimäisinä aikuisikään asti. Siitä huolimatta hyvin tehty taikatemppu voi toimia erinomaisena jäänmurtajana tai keskustelun herättäjänä. Painopiste sanoilla “HYVIN TEHTY”… Valitettavasti huonosti tehdyllä taikatempulla on usein päinvastainen vaikutus… Mutta taikatemppujen kautta voi toki oppia perustaitoja jotka auttavat ihmisten kanssa kommunikoinnissa erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja sitä kautta parantavat sinun sosiaalisia taitoja ja sitäkautta auttavat sinua kohtaamaan sinua miellyttäviä ihmisiä…

Mistä saan välineitä?

Aprilli (Suomi)

Suomessa on yksi pääasiallinen taikureille välineitä ja tarvikkeita myyvä yritys eli Markku Purho Ky jonka löydät verkosta www.aprilli.fi. Aprillilla on myös kivijalkamyymälät Jyväskylässä, Kouvolassa, Tampereella ja Kuopiossa. Kivijalkamyymälöiden osoitteet löydät verkosta täältä.

Aprillin Verkkokauppa toimii erinomaisesti ja postikulut ovat hyvin kohtuulliset joten periaatteessa kaikki tarvittava on saatavilla kaikkialle Suomeen muutamassa postipäivässä.

Välineitä, kirjoja ja rekvisiittaa taikatemppuihin saa myös monipuolisesti ulkomailta. Esimerkiksi lähes kaikissa Euroopan pääkaupungeissa on kivijalkamyymälä taikurintarvikkeille. Nämä löytää yleensä nopeiten hakukonetta käyttäen. Suurimmat Internetissä toimivat taikureille suunnatut verkkokaupat ovat:

Vanishing Inc (Englanti – USA)

Andi Gladwinin ja Joshua Jayn perustama Vanishing Inc on suhteellisen tuore tapaus taikurivälineliikkeiden joukossa, mutta se on suhteellisen lyhyessä ajassa noussut yhdeksi alan isoimmista vaikuttajista hyvän palvelun, laadukkaiden julkaisujen ja kilpailukykyisten hintojensa ansiosta. Vanishing Incillä on varastot sekä Englannissa että Yhdysvalloissa. Tästä johtuen tuotteiden tilaaminen Suomeen on suhteellisen joutuisaa. Valitettavasti tosin Britannian Brexit ero tuntuu myös taikureiden lompakossa, sillä Englanti ei ole EU jäsen ja hintoihin lisätään tullit.

Penguin Magic (USA)

Penguin Magic on Yhdysvalloissa päämajaansa pitävä yritys joka tällä hetkellä saattaa olla maailman suurin taikureille suunnattu kauppa. Fyysistä liikettä yrityksellä ei ole vaan se toimii pääasiassa verkossa ja varastotilat ovat Nevadassa Las Vegasissa. Penguin Magicilla on kuitenkin pieni P3 Magic Theatre Ohiossa, jossa yhtiö hoitaa videoprojektiensa toteuttamisen. Penguin Magic muun muassa aloitti ensimmäisenä yhtiönä viikottaiset virtuaaliset taikuriluennot. Luentoja on tehty nyt jo lähes puoli vuosikymmentä. Penguin Magic toimittaa Suomeen ja liikkeessä on tasaisesti myös tarjouksia jolloin tilaukset saa tehtyä ilman postimaksuja.

Penguin Magic tuottaa myös paljon omaa materiaalia ja monet taikuuden isot nimet ovat julkaisseet tuotoksiaan heidän bannerinsa alla.

Murphys Magic (USA)

Murphy’s Magic lienee maailman suurin taikuriliikkeiden tukkuliike ja taikurituotteiden kustantaja ja tuottaja. Pääasiassa Murphy’s siis myy suoraan pienemmille taikuriliikkeille, mutta myös yksittäiselle asiakkaalle. Murphyn valikoima on valtava, mutta koska kyseessä on tukkuliike, sieltä löytyy kaikkea laadusta täyteen roskaan. Useinten Murphyn suosituimmat ja halutuimmat tuotteet ovat saatavilla pienemmistä verkkokaupoistakin.

Ellusionist (USA)

Taikuriliikkeiden ”paha poika” joka syntyi hyvin pitkälle David Blaine ensimmäisen tv-spesiaalin jälkijunassa. Ellusionist syntyi hyvin pitkälle mielikuvia myymällä. Se yhdisteli kovaa pauhaavaa musiikkia, ADHD:tä muistuttavaa MTV tyyppistä laadukasta mutta täysin ylileikattua videota ja mielikuvia joilla ei ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Alkuvuosinaan muun muassa Ellusionist niitti mainetta myymällä lähes yksinomaan David Blaine tyylistä katutaikuri materiaalia iskevillä nimillä kuten ”Ninja Course in Magic” jne. Siinä samalla he vähät välittivät tekijänoikeuksista ja muista ja kopioivat yhtä ja toista ilman tekijöiden suostumusta. Ellusionist on tosin sittemmin korjannut suuntaansa, mutta MTV tyylinen toteutus ja harhaanjohtavat markkinointimateriaalit ovat edelleen Ellusionistin tuotannossa arkipäivää. Silti, aina silloin tällöin Ellusionist myös tuottaa jotain todella hyvää ja yleensä Ellusionist on tuotteidensa ainut jakelija, joten tästä johtuen liike on tässä listassa.

PropDog (Englanti)

PropDog on Englannissa Lontoon lähettyvillä toimiva pienempi taikurinvälineliike jolla on erinomainen verkkokauppa etenkin close-up taikuudesta kiinnostuneille ja ammattilaisille. Yleinen mielikuva PropDogin verkkokaupasta on, että siellä on vähemmän turhanpäiväistä muovileluroskaa kun taikurinvälineliikkeissä yleensä ja tarjonta on suunnattu enemmän vakavemmin taikuuteen suhtautuneille. Tosin hinta-taso PropDogissa on ehkä aavistuksen korkeampi kuin isoissa tukkumyymälöissä. PropDogilla on myös joitain tiettyjä yksinoikeustuotteita, joita en ole löytänyt mistään muualta.

Magicland (Ruotsi)

Ruotissa toimita taikurinvälineliike joka toimittaa myös Suomeen. Valitettavasti verkkokauppa näyttää olevan tarjolla vain ruotsiksi. Hinnat sentään saa näkyville euroina. En valitettavasti ole tilannut liikkeestä ikinä mitään joten omakohtaista kokemusta tarjonnasta ei ole.

Gycklaren Magic Marketing (Ruotsi)

1981 Perustettu Gycklaren mainostaa itseään yhtenä euroopan vanhimmista taikurivälineliikkeistä. En tunne täysin liikkeen historiaa, mutta ainakin varsin tunnettu El Ducon taikurinvälineliike ja valikoima on nykyään tarjolla Gycklarenin kautta. Verkkokauppa toimittaa Suomeen ja on tarjolla myös englanniksi jos ruotsi tuottaa vaikeuksia. En valitettavasti ole itse ikinä tilannut liikkeestä mitään, mutta olettaisin että toimitusajat ovat nopeammat kuin esimerkiksi Yhdysvalloista tilatessa.

Kortleksbolaget (Ruotsi)

Kortleksbolaget on myös minulle uusi tuttavuus. Liike mainostaa olevansa Pohjoismaiden suurin pelikorttikauppa. Pelikorttien lisäksi kaupassa näyttää olevan myös suppeahko valikoima korttitemppuja. Pelikorttien keräileminen on kuitenkin niin suosittu ja iso harrastus, että ehkä tämäkin linkki on jollekkin hyödyllinen.

Pegani (Tanska)

Myös tanskalainen Pegani on toiminut taikurivälinealalla pitkään. Verkkokauppa toimii hyvin ja on käännetty myös englanniksi. Luonnollisesti Pegani toimittaa myös tarvittaessa Suomeen.

Ulkomailta tilatessa on syytä muistaa, että hintoihin lisätään postikulut jotka yleensä ovat suuremmat kuin Suomesta tilatessa ja maasta riippuen paketin lopulliseen hintaan tulee myös tullimaksut. Perinteisesti lähes kaikki tuotteet jotka ovat saatavilla ulkomailta, ovat tilattavissa myös Aprillin kautta hyvin kilpailukykyiseen hintaan. Jos tuotetta ei ole varastossa, niin Aprilli voi tilata sen tukkukauppiailta. Jos mahdollista, suosi siis kotimaista!

Mitä minun kannattaa ostaa?

Pääsääntöisesti taikureille myydään materiaalia kolmessa eri muodossa; valmiita temppuja, kirjoja ja videoita. Suuremmassa mittakaavassa kirjat ovat paras investointisi taikurina. DVD:t voivat olla hyvä investointi, mutta kirjoihin verrattuna DVD:issä on suhteellisen vähän sisältöä. Siinä missä kirjassa on perinteisesti noin 50 taikatemppua, on perus DVD:llä usein 6-10 temppua. Toki voi tuntua siltä, että DVD:ltä on helpompi oppia, mutta samalla tulet hyvin todennäköisesti kopioineeksi kaikki DVD:n tekijän mahdolliset huonot tekniset tavat ja tavan esiintyä. Kirjaa lukiessa oppimisprosessi voi olla hieman hitaampaa, mutta kirjasta opetellessa kuvittelet itsesi esittämään temppua ja et jäljittele ketään muuta. Lopputuloksena kirjasta opitusta tempusta tulee enemmän sinun oma tulkintasi.

Yksittäisiä temppuja en pääsääntöisesti suosittele, jos et tiedä tismalleen mitä olet ostamassa. Ensinnäkin, jos ostat valmiin tempun, se voi olla usein suhteellisen helppo tehdä ja oppia nopeastikkin, mutta esittääksesi temppua olet täysin riippuvainen tempun välineestä. Mitä jos väline ei ole sinulla mukana? Mitä jos se hajoaa? Näyttääkö väline yleensäkään miltään, minkä voisi löytää jokapäiväisessä elämässä jostain vai näyttääkö se enemmänkin lelukaupasta ostetulta taikatempuista kiinnostuneelle suunnatulta lelulta.

Suosittelisin myös välttämään “viimeisimpien villityksien” ostamista. Aina kun David Blaine, Chris Angle tai vastaava tekee tv-spesiaalin, tupsahtaa markkinoille muutamia “TV:ssä nähty” temppuja. Näitä myydään todella paljon koska iso osa taikureista kuvittelee, että jos joku oli hyvä temppu televisiossa, sen täytyy olla hyvä temppu myös heidän käsissään. Näin ei kuitenkaan usein ole ja valitettavan usein se että temppu toimii televisiossa, ei tarkoita että temppu olisi hyvä myös todellisessa elämässä. Jos temppu kuitenkin on toimiva myös oikeassa elämässä, niin siitä tulee hetkellisesti hyvin suosittu ja sitä tekevät niin ammattilaiset, mutta myös iso osa taikuuden harrastajista. Tempun omaperäisyysaste on täysin olematon ja myös todennäköisyys sille että se löytyy paljastusvideon muodossa esim YouTubesta on suhteellisen korkea.

Taikurinväline bisnes on myös bisnestä ja tämä on äärimmäisen tärkeää muistaa. Maailmalla on satoja taikureita joiden koko elanto on kiinni siinä, että he kehittävät ja myyvät uusia temppuja taikureille. Valitettavasti volymi korvaa usein laadun ja temppujen taso on äärimmäisen vaihteleva. Internet ja digitalisaatio ovat vain pahentaneet tilannetta, sillä vielä 20-30 vuotta sitten, jotta sait jotain julkaistua, sinulla täytyi olla jonkin sortin meriittejä tai ainakin suhteita, jotta kukaan tuottaja oli kiinnostunut panostamaan tuotteeseesi. Mutta nykyään kuka vaan voi kännykkäkameralla kuvata ja editoida videon näennäisesti uudesta tempustaan ja myydä sitä parilla kympillä uutena ideana. Vastaavasti myös taikurinvälineitä välittävien liikkeiden luonnollinen tuotteiden vaihtumo on lyhentynyt. Siinä missä tuotetta myytiin vielä vuosikymmen tai kaksi sitten tasaisesti parin vuoden ajan, niin nykyään uutuustuotteen perinteinen hylly-ikä on enää muutamia viikkoja, ehkä kuukausia. Sen jälkeen sen tilalle nostetaan uusi tuote jota pusketaan uutta lelua etsiville taikuuden harrastajille. Tuossa itseasiassa tiiviistyy hyvin pitkälle taikuriliikkeiden liiketoimintamalli. Taikuriliikkeet eivät sinänsä toimi myymällä tuotteita taikuuden ammattilaisille vaan pääosa taikuriliikkeiden liikevaihdosta tulee taikuuden harrastajilta jotka keräilevät taikatemppuja kuten joku kerää lelua. Harrastaja näkee videoesittelyn tempusta, joka on näennäisesti helppo tehdä ja joka ennen kaikkea huijaa häntä. Hän ei siis tiedä miten temppu tehtiin joten hän ostaa sen! Hän harjoittelee sitä liian vähän, esittää sen puolisolleen, perheellee ja muutamalle kaverille vaihtelevin tuloksin jonka jälkeen temppu on valmis lipaston laatikkoon pölyä kasaamaan. Hän itse tietää miten temppu tehdään ja hän on esittänyt sen jo kaikille mahdollisille katsojille, joten on aika alkaa selata taikuriliikkeiden verkkosivuja ja etsiä seuraavaa temppua/lelua jonka voisi ostaa ja toistaa sille koko sama kiertokulku.

Edellä mainittu kiertokulku näkyy erinomaisesti taikuriliikkeiden mainoksissa ja esittelyteksteissä. Iso osa näistä teksteistä hehkuttaa tapoja joilla temppua EI TEHDÄ! Ei rough and smoothia, ei vahaa, ei kaksipuoleisia kortteja jne. Se miten temppu tehdään on täysin toisarvoista, niin kauan kun tekotapa on hämäävä! Mutta koska harrastajataikureilla on äärimmäisen vaikea ymmärtää, että tietäminen ja tekeminen ovat kaksi eri asiaa ja todellista taikuudella tehtävää taikatemppua ei ole olemassa, harrastajat jaksavat ostaa aina uusia ja uusia temppuja, etsien sitä uutta täydellistä temppua, joka toimii oikealla taikuudella.

Perustarvikkeilla selviää jo hyvin pitkälle. Suosittelen tiettyjä perustarvikkeita oppituntien yhteydessä sitä mukaa, kun koen että olisi korkea aika ehkä tutustua niihin. Sivustolta löydät myös erillisen artikkelin kirjoista, jotka koen että jokaisen taikurin tulisi lukea (LINKKI)

“You cannot buy magic. It is an art you must acquire through persistence and practice. You must constantly strive with each attempt to do better than before.” 

Dai Vernon

Taikuriyhdistykset

Suomessa

Suomen Taikapiiri Ry

Suomen Taikapiiri Ry on vuonna 1945 perustettu taikuriyhdistys. Sen perustajajäseniä olivat Julius Sundman, Börje Stenman, Heikki Marttila, Matti Nurminen ja H. J. Viherjuuri. Yhdistyksen ensimmäiset säännöt rekisteröitiin 2.3.1946.

Yhdistykseen ovat aina kuuluneet maamme eturivin taikurit sekä myös valikoidusti muiden alojen taiteilijoita, joilla on kuitenkin ollut syvä kiinnostus esitettävää taikuutta kohtaan. Taikapiiriä onkin luonehdittu ”taikurivetoiseksi taiteilijaseuraksi”. Yhdistys järjestää alan kilpailuja ja katselmuksia, alan koulutusta sekä vaalii taika-alan ja sirkuksen historiaa Suomessa. Taikapiirin jäsenmäärä on rajoitettu ja jäseneksi pääsee vain kutsusta. Taikapiiri julkaisee myös jäsenille Simsalabim lehteä.

Suomen Taikurit Ry

Suomen Taikurit ry on vuonna 1972 perustettu taikureiden yhdistys. Perustamiskokoukseen osallistuivat Lasse Tiilikainen, Timo Jurva, Kari Levelä, Olavi Vainionpää sekä Timo Saikkonen. Yhdistyksen nimi oli alun perin Taikaritarit ry, mutta jäsenistön toivomuksesta nimi muutettiin nykyiseen muotoonsa 2002. Yhdistys on Suomen suurin ja aktiivisin taikurijärjestö, sen tarkoitus on tuoda taikuutta tietoisuuteen. Yhdistys järjestää säännöllisesti kilpailuja ja seminaareja sekä viikoittaisia tapaamisia taikurikollegoiden kesken. Yhdistyksen jäseneksi ovat tervetulleita niin ammattitaikurit, kuin myös muut taikuuden harrastajat. Yhdistys julkaisee jäsenillee verkkolehteä noin neljä kertaa vuodessa.

Viihdetaikurit Ry

Viihdetaikurit ry on vuonna 1970 perustettu taikurien yhdistys ja se on Suomessa rekisteröidyistä taikuriyhdistyksistä toiseksi vanhin. Yhdistyksen jäseninä on ollut edustava joukko Suomen eturivin taikureita. Yhdistyksen kotipaikka on Tampere, mutta yhdistys on valtakunnallinen.

Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on olla alan siteenä jäsenten välillä ja edesauttaa heitä ammatissaan tai harrastuksessaan. Jäseniä Viihdetaikureissa on noin parikymmentä.

Ulkomailla

FISM – Fédération Internationale des Sociétés Magiques

FISM tai ”The International Federation of Magic Societies” on 1948 perustettu taikuuden maailmanlaajuinen kattojärjestö joka vastaa muun muassa taikuuden MM-kisojen järjestämisestä. Järjestö toimii myös kattojärjestönä lukuisille kansainvälisille ja kansallisille järjestöille ja vuonna 2015 järjestö edusti noin 50 000 taikuria viidestäkymmenestä maasta. FISM:illä on myös alueellisia järjestöjä jotka vastaavat maanosien mestaruuskilpailuiden järjestämisestä.

FISM:in yksi tavoite on pyrkiä korottamaan ja kehittämään taikuutta ja taikuuden arvostusta taiteena. Käytännön tasolla FISM toimii kuten iso monikansallinen yritys ja sillä on selkeä yritysidentiteetti ja palkattuja työntekijöitä. FISM myös mainostaa taistelevansa tekijänoikeuksien puolesta piratismia vastaan, mutta käytännön tasolta tuo valitettavasti on osoittautunut vain nätiksi ajatukseksi ja käytännön toimiin FISM ei ole ikinä ilmeisesti ryhtynyt.

S.A.M. – Society of American Magicians

S.A.M. on ilmeisesti maailman vanhin rekisteröity taikuriyhdistys. Sen tavoitteena on ”edistää, kohottaa ja säilyttää taikuutta osana esittäviä taiteita, edistää harmoonista toveruutta taikureiden kesken ja ylläpitää sekä parantaa eettisyyttä taikuuden maailmassa”.

Nimestään huolimatta S.A.M. on maailmanlaajuinen järjestö ja sillä on jäseniä yli 5000. Jäseninä on muun muassa ammattitaikureita, amatöörejä, nuoria, taikuuden keräilijöitä, taikuuden historioitsijoita, keksijöitä, taikuuden rakentajia ja taikurivälinekauppiaita. S.A.M. julkaisee jäsenilleen ”Magic-Unity-Might” (M-U-M) nimistä taikurilehteä painettuna ja virtuaalisesti. Tämän lisäksi S.A.M. järjestää muutaman vuoden välein jossain päin Yhdysvaltoja isoa kansallista kongressia, joka toimii nykyään myös FISM:n MM-kilpailuiden esikarsintakilpailuna.

I.B.M – The International Brotherhood of Magicians

I.B.M on maailman suurin taikurijärjestö ja sillä on jäseniä peräti 88:ssa maassa. I.B.M:llä on lukuisia pienempiä yhdistyksiä joista käytetään yhdistyksen sisällä nimitystä ”I.B.M Ring XXX”. XXX korvataan numerosarjalla. Nämä ”Ringit” järjestävät aktiivisesti jäsenilleen illanviettoja tai vierailevia luentoja isoimmilla paikkakunnilla, pääasiassa Yhdysvalloissa.

I.B.M:llä on myös oma kilpailu joka järjestetään heidän vuosittaisen pääkongressin yhteydessä. Kongressi järjestetään Yhdysvalloissa. I.B.M myös julkaisee jäsenilleen omaa ”Linking Ring” lehteä.

taikurilehdet

Suomessa ja maailmalla julkaistaan lukuisia taikureille suunnattuja taikurilehtiä. Lukuisissa maissa on myös tarjolla taikureille alan lehtiä heidän omalla äidinkielellään. Esittelen tässä vaiheessa vain isoimmat suomeksi tai englanniksi tarjolla olevat taikurilehdet.

Jokeri – Taikuutta Taikureille

Jokeri on Suomen suurin taika-alan lehti. Se on tarkoitettu kaikille alan ammattilaisille, harrastajille ja alasta kiinnostuneille. Jokerin levikki on noin 400 kappaletta ja lehden tämänhetkinen päätoimittaja on Heikki Nevala. Lehdessä kerrotaan taikureita kiinnostavista tapahtumista Suomessa ja maailmalla. Lehdestä saat myös ensimmäisen tietoa Kouvolan Taikapäivistä. Tämän lisäksi Jokerissa on taikuuteen liittyviä artikkeleita, ammattilaisten haastatteluja, blogeja sekä opitaan luonnollisesti uusia temppuja suomalaisilta ja ulkomaalaisilta taikureilta.

Jokeri ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja tilausmaksu on van 25 €/neljä numeroa. Tilaus jatkuu automaattisesti niin kauan, kunnes tilaaja peruuttaa sen. Jokerin tilaajat saavat myös alennusta normaalihintaisista tuotteista Aprillin verkkokauppassa ja usein myös erikoistarjouksia kuten alempi osallistumismaksu vaikkapa Kouvolan Taikapäiville! Lisätietoja Jokerista löydät otsikon linkistä.

Genii Magazine + Magic Magazine

Genii lehti on tällä hetkellä laajalevikkisin taikureille suunnattu aikakausilehti ja se on ilmestynyt jo vuodesta 1936 asti. Lehti ilmestyy 11-12 kertaa vuodessa ja päätoimittajana toimii Richard Kaufman.

Lehden voi tilaja joko digitaalisena tai paperisena versiona. Molempien tilauksien etu on siinä, että tilaukseen sisältyy digitaalisena kaikki lehden aikaisemmat numerot 77 vuoden ajalta! Ja jos se ei vielä kuulosta tarpeeksi houkuttelevalta, niin nykyään samaan tilaukseen sisältyy myös kaikki 300 Magic lehden numeroa!

Magic Magazine oli Genii lehden pääkilpailija jota julkaistiin myös 11-12 numeroa vuodessa 1991-2016. Magicin päätoimittajan toimi Stan Allen joka lopulta lakkautti lehden niin sanotusti huipulla, sillä Magic lehti oli aikanaan maailman suurin taikureiden aikakausilehti.

Molempien lehtien sisältö on hyvin samankaltaista. Noin kolmasosa lehdestä on valitettavasti mainoksia, mutta niillä saadaan pidettyä lehden hinta kohtuullisena. Loppuosassa lehtiä on yleensä pääkirjoitus, lyhyesti taikamaailman uutisia, muutama tiettyyn asiaan keskittyvä erikoisartikkeli kuten jonkun kuuluisan taikurin esittely ja elämäntarina, luonnollisesti temppuosio tai pari joissa opetetaan 4-10 taikatemppua ja arvosteluosio, jossa arvostellaan taikamaailman uusimpia temppuja, DVD:itä ja kirjoja. Artikkelit ovat pääasiassa mielenkiintoisia ja kuvitus on laadukasta. Temppujen taso vaihtelee. Pääasiassa taikurilehtiin päätyvät temput ovat perus kivoja tai erilaisia, mutta tasaisesti lehdissä julkaistaan myös todellisia helmiä. Ne pitää vaan jaksaa kaivaa kaiken keskinkertaisuuden seasta. Tämänkin kurssin pelikorttiosiosta löytyy pari temppua jotka on alunperin julkaistu taikurilehdessä. Muutamissa oppitunneissa tulen myös viittaamaan edistyneempiin tekniikoihin, joilla jotain voi saavuttaa, jotka on julkaistu Genii tai Magic lehdessä.

Genii lehden vuosikerta maksaa tällä hetkellä paperillisena 77€ ja digitaalisena vain 35$. Jos haluat tutustua lehtiin niin Aprillista saa molempien lehtien satunnaisia irtonumeroita

Vanish – International Magic Magazine

Vanish lehti on uusi-seelantilaisen Paul Romhanyn 2011 aloittama digitaalinen taikureille suunnattu aikakausilehti. Lehti vastaa rakenteeltaan muita taikureille suunnattuja lehtiä. Jokaisessa numerossa on taikatemppuja, arvosteluja, artikkeleita ja teema tarinoita noin 100 sivun verran.

Lehti oli alunperin vuosikausia täysin ilmainen, mutta nyt näyttäisi että lehti on muuttunut maksulliseksi. Tosin vuositilaus rokottaa lompakkoa kokonaista 11€ ja tuohon hintaan saa myös luettavakseen kaikki lehden aikaisemmat numerot vuodesta 2011. Lehdestä ei julkaista ollenkaan painettua versiota vaan lehti on saatavilla vain ja ainoastaan digitaalisessa muodossa. Lehden esikatseluversioita on selattavissa lehden verkkosivuilla jonka löydät otsikon linkistä.

Linking Ring & M.U.M.

Linking Ring on siis I.B.M:n jäsenlehti ja M.U.M. S.A.M:n jäsenlehti. Molemmat lehdet vaativat jäsenyyttä kyseisissä järjestöissä. Molemmista on jäsenille saatavilla sekä painettu että digitaalinen versio.

Esittelemistäni taikurilehdistä minusta henkilökohtaisesti kyseiset lehdet eivät yllä täysin samalle tasolle kuin kaupallisesti tarjolla olevat lehdet ja iso osa lehtien sisällöstä on esimerkiksi Linking Ringissä paikallisten pienempien ”rinkien” sisäistä uutisointia. Myös taitto ei ole yhtä laadukasta kun isommissa lehdissä mutta hyviä artikkeleita ja temppuja on tasaisesti toki näissäkin lehdissä. Ei silti kannata harmitella liikaa, jos lehtiä ei voi tilata koska et ole I.B.M:n tai S.A.M:n jäsen.

Taikurikoulut ja taikureiden koulutustapahtumat

Taikurikoulut

Varsinaisia taikurikouluja ei Suomessa valitettavasti ole mutta taikuuden opetusta on tarjolla joillain paikkakunnilla sirkuskoulujen yhteydessä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Linnanmäen Sirkuskoulu järjestää tasaisesti opetusta myös taikuudesta.

Linnanmäen Sirkuskoulu järjestää opintokokonaisuuksia myös taikatemppuihin liittyen
Rovaniemen Sirkuskoulu Taika-Aika ei tätä kirjoittaessa järjestä opetusta taikatemppuihin liittyen
Oulun Tähtisirkus ei myöskään ainakaan verkkosivujen perusteella ole opetusta taikatempuista

Koulutustapahtumat ja luennot

Kouvolan Taikapäivät

Kouvolan taikapäivät on Suomen suurin kansainvälinen taika-alan festivaali, johon kerääntyy satoja alan harrastajia ja ammattilaisia ympäri maailmaa. Taikapäivät tarjoaa esityksiä yleisölle sekä huippujen luentoja taikureille. Kouvolan taikapäivät tuovat festivaalitunnelmaa Kouvolaan vuorovuosin kesäisin ja pääsiäisenä. Vuoden 2022 Taikapäivät vietetään Pääsiäisenä mikäli korona-tilanne sen sallii.

Taikapäivillä myös kilpaillaan Junioritaikuuden SM-titteleistä sekä Viihdeohjelmien SM-tittelistä aina parillisina vuosina ja parittomina vuosina kilpaillaan Taikuuden avoimista SM-titteleistä.

Lisätietoja Kouvolan Taikapäivien verkkosivuilta ja Facebookista

Suomen Taikurit Ry:n tapahtumat

Suomen Taikurit Ry järjestää perinteisesti normaaliolosuhteissa taikureille kokoontumismahdollisuuden viikottain tai kuukausittain pääkaupunkiseudulla. Lisätietoja näistä kokoontumisista saat Suomen Taikurit Ry:n verkkosivuilta

Suomen Taikurit järjestää myös perinteinsesti lokakuussa pääkaupunkiseudulla yhden päivän minikongressin, jossa on perinteisesti jokin taikurikilpailu sekä yksi tai kaksi taikureille suunnattua luentoa. Lisätietoa myös tästä tapahtumasta saat Suomen Taikureiden verkkosivulta. Samoilta sivuilta löydät myös tietoa jos Suomessa on käymässä joku ulkomaalainen taikuri joka pitää taikureille suunnatun luennon tai koulutustapahtuman. Pääsääntöisesti tapahtumat ovat pääkaupunkiseudulla.